Lakásárak változása Magyarországon 2023-ban

Bár az inflációhoz képest a lakásárak emelkedése mérséklődött tavaly, 2023-ban is folytatódott a lakásárak növekedése, bár ez már mérsékelt ütemű volt. Az OTP Lakóingatlan Értéktérképe alapján bemutatjuk, hogy a megyeszékhelyeken, járásokban és Budapest kerületeiben hogyan alakultak az árak.

Tavaly minden megyében drágulást tapasztaltunk, ami nominális értéken pozitív irányú elmozdulást jelentett, de reálértéken csökkenést mutatott az árszint. Csongrád-Csanád megye vezette az árnövekedést közel 14%-kal, míg Fejér megye csak 1,4%-os emelkedést produkált. A megyeszékhelyek közül Szekszárd drágult a legjobban 15,5%-kal, míg Veszprém, Tatabánya, Miskolc és Salgótarján 4% alatti árnövekedést mutattak.

A járások szintjén 30 járásban csökkentek az árak, míg 33 járásban 20%-ot meghaladó mértékben nőttek az átlagárak. A legmagasabb, 15%-ot meghaladó drágulást 52 járás érte el, amelyek közül 19 a Dunántúlon található.

Az árak alakulásában jelentős szerepet játszhatnak az új építésű projektek, különösen ha a forgalom volumene alacsony az adott járásban.

Budapest legolcsóbb kerülete, a XXIII. kerület 25%-os áremelkedéssel került az élen, míg a V. kerület csak 0,4%-os drágulást mutatott. A nagy újlakásforgalmú kerületek, mint a VIII., IX., XI., XIII. és XIV. kerület, az árváltozási rangsor középső részén helyezkednek el. A főváros 161 irányítószám-körzetéből 23-ban legalább 15%-kal nőttek az árak, míg 21 körzetben csökkentek az árak.

A lakásárak változásának részleteiről egy másik cikkben olvashatunk, de fontos megjegyezni, hogy a jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.