Marco Rossi: A szörnyű kezdés alapjaiban befolyásolta az Eb-t

Csütörtökön Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatót tartott a németországi szállásán, miután szerda este kiesett a csapat a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságról. A szakember beszélt az elmúlt napok tapasztalatairól és arról, hogy a szörnyű kezdés milyen hatással volt a tornára.

Rossi elmondta, hogy a kiesés mindenkit megviselt, de már a jövőre kell koncentrálniuk. Nehéz számára a jövőről beszélni, de reméli, hogy a csapat a következő nagy tornákon is részt vehet majd. Kiemelte, hogy a Svájc elleni első félidővel nem tudnak elszámolni, és bár nem kritizálja a játékosokat, úgy véli, hogy páran nem voltak csúcsformában, ami meghatározta a szereplést. Rossi szerint ha nem kezdesz jól egy nagy tornán, onnan nagyon nehéz visszajönni.

A kapitány hozzátette, hogy a játék minden területén fejlődhet a válogatott, és sajnálja, hogy a kulcsjátékosok nem a legjobb formában érkeztek meg a tornára. Rossi szerint a legutóbbi Európa-bajnokságot jobban élvezte, és bár nem tudta élvezni a mostani tornát, ha mégis ki kellene emelnie egy pillanatot, a Skócia elleni meccs lefújását választaná, illetve azt, amikor megtudta, hogy Varga Roland jobban van.

A szövetségi kapitány elismerte, hogy Sallai Roland jól játszott a csoportmeccseken, és őt tartja a csapat legjobbjának az Eb-n. Rossi sajnálja, hogy ez nem volt elég a továbbjutáshoz. Sokat gondolkodott azon, mit kellett volna másként csinálni, de úgy érzi, a legjobb játékosokat hívták meg a keretbe, és nem számíthattak arra, hogy Loic Nego és Balogh Botond sérülés miatt egyetlen meccsen sem léphet pályára. Rossi szerint ha újrakezdhetné, sem tudna sok mindent másképp csinálni, bár elismerte, hogy Nego, Balogh és Horváth Krisztofer sérülése miatt változtathatott volna a keret összetételén, de ez a teljesítményt összességében nem befolyásolta.

A csoportkör után Schäfer András volt az ötödik legtöbbet futó játékos a labdarúgó-Európa-bajnokságon a maga 35,9 kilométerével. A magyar csapatból őt követve Willi Orbán 30,6 kilométerrel, Szoboszlai Dominik 30,8 kilométerrel és Sallai Roland 31,7 kilométerrel szintén harminc kilométer feletti eredményt produkáltak.

A magyar válogatott legközelebb szeptember 7-én a Nemzetek Ligája negyedik idényének rajtján Németország vendége lesz Düsseldorfban.