„Ez csak a jéghegy csúcsa” – Európa-bajnokunk új lendületet adott a Kozák–Csipes-botránynak

Csütörtök reggel Lucz Dóra háromszoros Európa-bajnok magyar kajakos megosztotta Kozák Danuta májusi Facebook-bejegyzését, amiben a hatszoros olimpiai bajnoknő azzal vádolta meg Csipes Ferencet, hogy verbálisan molesztálta őt. Lucz szerint ez az eset csak a jéghegy csúcsa.

Kozák Danuta május 23-án egy Facebook-posztban számolt be arról, hogy a Budapesti Honvéd SE és a válogatott edzője, Csipes Ferenc, aki maga is olimpiai bajnok, „erősen befolyásolt állapotban” verbálisan molesztálta őt egy tréning után a masszőrszobában. Csipes Ferenc ezt követően tagadta a vádakat, és úgy nyilatkozott, hogy a történtek csupán egy szakmai vitából adódtak, és bár sértő megjegyzést tett, molesztálásról vagy abúzusról szó sem volt.

Lucz Dóra, aki 27 évesen visszavonult a kajakozástól, most újra felhívta a figyelmet az ügyre azzal, hogy megosztotta Kozák Danuta bejegyzését. Lucz hozzáfűzte, hogy nem érti, hogyan tussolhatnak el egy ilyen ügyet 2024-ben következmények nélkül, különösen, hogy a bántalmazóval szemben nem történik semmi, miközben az áldozathibáztatás folytatódik.

Lucz Dóra 2004-ben kezdte a kajakozást a Dunakeszi Kajak Clubban, majd 2016-ban az UTE csapatához igazolt, ahol 2021-ig versenyzett. Drezdában még elkezdte a felkészülést a következő olimpiai ciklusra, de végül úgy döntött, befejezi sportolói pályafutását. A Képes Sportnak adott búcsúinterjújában elmondta, hogy élvezi a civil életet.

A történtek nyomán Csipes Ferencet felfüggesztette a szövetség, majd bocsánatot kért Kozáktól, aki elfogadta azt, így az edző újra elkezdhetett dolgozni. Később a Magyar Nemzetnek reagált arra, amit Kozák leírt. Az interjúban elismerte, hogy „vállalhatatlan sértést” vágott a sportoló fejéhez, aki szerinte provokálta. Azt ugyanakkor visszautasította, hogy molesztálás, abúzus történt volna.

Mindez még az előtt zajlott le, hogy a szövetség kijelölte a párizsi olimpiára utazó keretét, amelybe az edző szerint Kozák a lánya, Csipes Tamara „farvizén akart kijutni”. Kozákot végül az eredményei alapján nem nevezték a játékokra.

A csapatot június 20-án hirdették ki, de egy kérdés még nyitva maradt: hogy ki lesz a női négyes negyedik tagja Csipes Tamara, Fojt Sára és Gazsó Alida Dóra mellett, Lucz Anna – Lucz Dóra húga – vagy Pupp Noémi.

Szerda este aztán a szövetség honlapján megjelent a hír, hogy Hüttner Csaba szövetségi kapitány nem Lucz Annát, hanem Pupp Noémit jelöli a csapatba a délelőtt Szolnokon lezajlott négyespróba alapján. Ennek során – kétórás eltéréssel – Pupp és Lucz is ment egy 500 méteres pályát a már biztos csapattagokkal, vagyis Fojt Sárával, Csipes Tamarával és Gazsó Alida Dórával.

Ezzel az is eldőlt, hogy női K-2 500 méteren a Gazsó–Csipes-duó mellett a Pupp–Fojt-páros szerepel majd Párizsban, Lucz pedig technikai tartalék lesz.

Ezt követően osztotta meg újra Lucz Dóra Kozák nagy vihart kavart bejegyzését, amelyben azonban nem részletezte, hogy milyen problémákról vagy esetleges visszaélésekről van tudomása.

(Címlapképünkön Csipes Ferenc látható.)