A világ legveszélyesebb motorversenye: a Man-szigeti TT

A Man-szigeti Tourist Trophy (TT) a motorsport egyik legveszélyesebb és legflúgosabb versenye, amely a technika fejlődésével egyre paradoxabb helyzetet teremt, és 269 halálos áldozattal a legtöbbet követelő rendezvényként van számon tartva. A versenyen nem a MotoGP csillogó világából érkező versenyzők vesznek részt, hanem főként írek és britek, valamint néhány ausztrál kockázatvállaló. A nemzetközi elit utoljára 1976-ban állt rajthoz, miután a versenyt Giacomo Agostini unszolására kivették a Gyorsasági Motoros Világbajnokság naptárából. A rajtpénz fogalma továbbra is él, és a verseny népszerűségét is növeli. Joey Dunlop volt a legsikeresebb versenyző 2000 és 2024 között, amíg unokaöccse, Michael meg nem döntötte a rekordját, és ezzel a Dunlop-dinasztia történetét is újraírta.

Peter Hickman, aki az utóbbi évek egyik legsikeresebb TT-versenyzője volt, az idei évben csak egy futamot tudott megnyerni, mivel allergiával küszködött és a motorját sem tudta tökéletesen beállítani. Dean Harrison, egy másik versenyződinasztia sarja, aki csak 2024-ben írta alá első gyári szerződését a Hondával, a szigetre költözött, hogy jobban megismerje a pályát, bár kritikusai szerint a költözés oka a magas gázsi és a kedvező adózás volt.

A TT-pálya a helyi közúthálózaton halad, és kevés olyan helyszín van, ahol több ezer néző gyűlhet össze. Az egyik ilyen a Braddan Bridge szekció, ahol fix lelátók is vannak, és belépőt szednek, napidíja 10 angol font. A rajongók a kereszteződés túloldalán lévő modern templom előkertjéből is követhetik a versenyt, ahol a sekrestyés szendvicseket készít, és a plébános mosdóját is használhatják.

A csapatok többsége még mindig egyszerű sátrakban szerel és készíti fel a motorokat, és a TT romantikája a nomád élet, az autóban alvás és a közös grillezés. John McGuinness, a TT élő legendája, még mindig top 5-ös eredményeket szállít, bár már ötvenkét éves. Davey Todd, az utcai versenyzés új üdvöskéje, csapatot és motormárkát váltott, és sikeresen szerepelt az idei évben, részben Stewart Johnstone mérnökzseni segítségével.

A TT hagyományai közé tartozik, hogy a győztes versenyzőket a helyi cserkészek kísérik a dobogóra. Michael Dunlop, miután megdöntötte nagybátyja rekordját és huszonhetedik győzelmét szerezte, sapkájával az ég felé biccentve tiszteleg elhunyt családtagjai előtt. A versenyen részt vevő Veronika Hankocyova a modernkori TT második szóló kategóriás női versenyzője, aki sikeresen teljesítette az idei évet. A verseny ideje alatt a pályát képező utakat teljes mértékben lezárják, így a rajongók a versenynapokon a választott helyszínen maradnak.