Szerelem utolsó gépig: robotokkal randiznak a kínai fiatalok

A mesterséges intelligencia újabb területen hódít: a randizási tanácsadásban. Kínai fiatalok egyre gyakrabban fordulnak mesterséges intelligencia alapú alkalmazásokhoz, mint a RIZZ.AI vagy a Hong Kong Simulator, hogy javítsák szociális készségeiket és megtanulják, hogyan flörtöljenek.

A 'pick-up artist', azaz randizási tanácsadók iránti kereslet növekedése a fiatal férfiak körében figyelhető meg, és úgy tűnik, a mesterséges intelligencia képes lehet átvenni ezt a szerepet is. A szociális szorongással és krónikus szingliséggel küzdő fiatalok mesterséges intelligencia segítségével gyakorolják a randevú-szcenáriókat, hogy magabiztosabbak legyenek a romantikus találkozók során.

A China Youth Daily Social Survey Center 2023-as felmérésében a kínai fiatalok arról számoltak be, hogy a szociális készségeik hiányosságai miatt nehezen tudnak barátokat szerezni és kilépni a komfortzónájukból. A felmérés során megkérdezett 2000 kínai szingli 60%-a állította, hogy kevesebb mint két közeli barátja van.

Az RIZZ.AI alkalmazás segítségével a bizonytalan és szorongó fiatalok fiktív karakterekkel léphetnek kapcsolatba, és előre megírt szkriptek között kell eligazodniuk. A Rizz szó a karizmából ered, és a Gen Z szlengjében azt jelenti, hogy valaki képes másokat elbűvölni vagy udvarolni.

Miközben a virtuális szerelem egyre népszerűbb Kínában, a házasságkötések és a születések száma drámai mértékben csökken. Ez a tendencia olyan aggasztó, hogy a kormány is többféle módon próbálja ösztönözni a gyermekvállalást.