Idős nőt rabolt ki, kilenc év fegyházra ítélték

Jogerősen kilenc év fegyházbüntetésre és ugyanennyi közügyektől való eltiltásra ítélte a Fővárosi Törvényszék azt a férfit, aki egy idős nőt rabolt ki. A bűncselekmény 2022. december 4-én történt, amikor a férfi egy buszon figyelt fel az idős, járóbottal közlekedő nőre, majd követte őt hazáig és erőszakkal elvette a szatyrát.

Az elkövető a nő ellenállása ellenére többször ököllel megütötte a kezét, majd a szatyorral együtt elmenekült. A támadás következtében a sértett 23 ezer forintos kárt szenvedett, mivel a támadó elvitte a pénztárcáját, iratait, bankkártyáját és mobiltelefonját.

Az idős nő nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a támadás súlyosabb következményekkel is járhatott volna, tekintettel az áldozat korára és egészségi állapotára. A férfit rablás mellett testi sértés bűntettének kísérletével, okirattal és a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaéléssel is vádolták.

Az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság által kiszabott büntetést a vádlott és védője enyhítés, illetve felmentés érdekében fellebbezték. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék azonban az ítéletet helybenhagyta, és kiegészítette azzal, hogy a férfi okirattal és a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel is visszaélt, mivel az áldozat személyes iratait és bankkártyáit is magával vitte. A törvényszék szerint az elsőfokú bíróság a büntetéskiszabási körülményeket is helyesen tárta fel és megfelelően értékelte azokat. Megjegyezték, hogy a terhelt a bűncselekmény elkövetése idején több más – vagyon elleni bűncselekmény miatt indult – büntetőeljárás hatálya alatt állt, ami csökkenti a büntetlen előéletének jelentőségét az enyhítő körülmények értékelésekor.

Az ítélet jogerős.