A világ legmagasabb biciklijének megépítése

Két francia férfi, Nicholas Barrioz és Peyrou, 7,77 méter magas kerékpárral döntötte meg a világ legmagasabb biciklijének rekordját, ezzel 36 centiméterrel múlva felül az előző rekordtartót.

Nicholas Barrioz és Peyrou két évig tartó munkájuk eredményeként állították fel a Guinness-rekordot, amely során „elmondhatatlanul sok vér, verejték és könny” árán sikerült kevesebb mint 1000 euróból megalkotniuk a világ legmagasabb biciklijét. A projekt során a Michelin gumikat biztosított számukra ingyen, ami különösen érdekes, tekintve, hogy a Michelin a NASA Artemis-programjának holdjárójához is fejleszt levegő nélküli kerekeket, amelyeknek egy évtizedig kell majd helytállniuk a Hold extrém körülményei között.

A történet egy kocsmában kezdődött, ahol Nicholas és David néhány ital után döntöttek úgy, hogy megépítik a világ legmagasabb kerékpárját. A megvalósításhoz szükséges egyensúly megtartásához 15-20 km/h sebességre volt szükség, amit David a döntő 100 méteres szakaszon, heves kormányrángatások árán, de sikeresen elérte. A testi épségét egy heveder és drótkötél biztosította, bár ez az egyensúly megtartásában nem nyújtott segítséget.

A tervezési fázis hónapokig tartott, és miután kiválasztották a megfelelő alapanyagokat, közel két évig tartott maga az építési folyamat. A kerékpár nagy része acélból és fából készült, utóbbit régi bútorok felhasználásával nyerték. Nicolas szerint a fa az anyaghiány miatt a jövőben akár a fémeket is kiválthatja a biciklivázak építésében, ami érdekes párhuzamot mutat a Michelin által a NASA számára fejlesztett kerekekkel, ahol szintén innovatív anyagok és megoldások szükségesek a holdjáró energiaigényének minimalizálásához és az extrém hőmérsékleti körülmények közötti működéséhez.

Nicolas, aki hobbiként foglalkozik különböző járművek átalakításával, ezzel a projekttel szerette volna megmutatni, hogy mit lehet elérni 1000 Euróból, néhány szerszámmal és nagy álmokkal. A projekt hatására önbizalmát megerősödöttnek érzi, és úgy véli, innentől kezdve bármit megtervezhet és megépíthet. A Michelin kutatási igazgatója, Christophe Moriceau szerint a vállalat korábbi együttműködése a NASA-val, amikor 1995 és 2007 között gumiabroncsokat terveztek és gyártottak az űrsiklók számára, és a mostani Artemis-programban való részvételük is hasonló innovatív szellemet tükröz, amely a kihívások ellenére is új megoldásokat hoz létre.