Novákot a focimeccsen találták meg és megkérdezték a kegyelmi ügyről

Orbán Viktor miniszterelnök korábban többször is utalt arra, hogy a kegyelmi ügyben Novák Katalint kell megkérdezni. Novák Katalin a lemondását bejelentő beszédében válaszolt a kérdésekre, de a beszédben konkrétan csak annyit mondott, hogy hibázott, és hogy a kegyelmi döntés, valamint annak indoklásának hiánya alkalmas volt kételyek ébresztésére.

Kijelentette, hogy soha nem adna kegyelmet olyan személynek, aki gyermekeket bántalmaz, ezzel is jelezve, hogy elismeri a döntés súlyát. Novák Katalin emellett bocsánatot kért azoktól, akiket megbántott, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, hogy nem állt ki mellettük.

Februárban mondott le az államfői tisztségéről Novák Katalin, aki azóta teljesen eltűnt a nyilvánosságból. Orbán Viktor kormányfő azóta többször is azzal hárította el a kegyelmi üggyel kapcsolatos újságírói kérdéseket, hogy azokra egyedül Novák Katalin adhat választ, így a médiumok őt kérdezzék a történtekről.

A Telex stábja Stuttgartban, a Németország–Magyarország Európa-bajnoki csoportmeccsről távozóban szúrta ki a volt köztársasági elnököt, és megkérdezte tőle, miért kapott elnöki kegyelmet K. Endre. Novák Katalin azonban elhárította az érdeklődést, mondván, hogy magánprogramon van a családdal, és szerinte, amit az ügyről el kellett mondania, azt már megtette.

Nem szeretnék én most önnel beszélgetni erről

– zárta rövidre a beszélgetést a volt államfő. Arra a kérdésre, hogy egy másik alkalommal válaszolna-e a Telex kérdésére, Novák annyit válaszolt: „Elképzelhető”, de ő már mindent elmondott az ügyről a lemondásakor.

A lemondása óta ritkán feltűnő Novákot már a Liszt Ferenc repülőtéren is kiszúrták a Stuttgartba tartó egyik Wizz Air járatnál gyerekek társaságában. A Németország–Magyarország Európa-bajnoki csoportmeccsre a videó alapján teljes rajongói szettbe öltözött volt államfő láthatóan nem örült annak, hogy a kegyelmi ügyről kérdezik, ezért miután többször megismételte, hogy nem szeretne nyilatkozni erről, majd elsietett.

Mint ismert, Novák a februári kegyelmi ügy óta kerüli a nyilvánosságot, és többek között az derült ki róla, hogy egyelőre nem kell elsietnie a kiköltözést a Béla király úti elnöki rezidenciából, de ha megteszi, kérhet egy tisztességes méretű villát az államtól.