Karikó Katalin nemzetközi mRNS-konferenciát szervez Szegedre

Karikó Katalin, a Nobel-díjas kutató bejelentette, hogy 2024 novemberében nemzetközi mRNS-konferenciát rendeznek a Szegedi Tudományegyetemen, melyen többek között a Pfizer-vakcina fejlesztői is részt vesznek.

A konferencia tudományos programját Karikó Katalin mellett Drew Weissman, Uğur Şahin és Özlem Türeci szervezi, akik a 2022-es Novo Nordisk Díj kitüntetettjei közé tartoznak. A rendezvény költségeit a Novo Nordisk cég állja, míg a helyszínt és a technikai szervezést a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) biztosítja. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad otthont az eseménynek.

Nemrég több Nobel-díjas tudós is ellátogatott a szegedi egyetemre. Karikó Katalin és Anne L’Huillier a EUGLOH csúcstalálkozó alkalmából érkezett Szegedre, ahol előadásokat tartottak és beszélgettek a hallgatókkal. Krausz Ferenc Nobel-díjas tudós is csatlakozott hozzájuk az ELI ALPS lézeres kutatóintézetben.

Az ELI ALPS lézeres kutatóintézetben, amely az attoszekundumos kutatások egyik vezető központja, ünnepélyes keretek között avatták fel az intézet új mérföldkövét, amely Anne L’Huillier és Krausz Ferenc Nobel-díjas kutatók munkásságát ismeri el.

Gérard Mourou, az SZTE kutatóprofesszora, Karikó Katalin és Krausz Ferenc társaságában tartott előadást a Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ szegedi lézerlaboratóriumának avatóünnepségén, amely a betegségek korai felismerését tűzte ki célul.

Krausz Ferenc bejelentette, hogy tervei szerint havonta egyszer Németországból Szegedre látogat, hogy az ELI-ben kialakított laboratóriumában dolgozzon.

Karikó Katalin a 95. Ünnepi Könyvhéten szegedi egyetemi díszvendégként több száz embernek dedikálta "Áttörések – Életem és a tudomány" című memoárját, amelyért a Libri Irodalmi Díjat is megkapta.

A két Nobel-díjas kutató, Karikó Katalin és Krausz Ferenc idén megkapta a Corvin-láncot, amely a Szent István Rend után a legmagasabb állami kitüntetés. A díjat Orbán Viktor miniszterelnök terjesztette fel, és Sulyok Tamás köztársasági elnök adományozta. A Corvin-láncot olyan személyek kaphatnak, akik különleges módon járultak hozzá a magyar közgondolkodás, tudomány és kultúra fejlődéséhez. A kitüntetettek egy testületet alkotnak, amely időszakonként összeül és eszmecserét folytat Magyarország helyzetéről.

Karikó és Krausz 2023 októberében váltak Nobel-díjassá. Karikó az orvosi-élettani Nobelt kapta meg kutatótársával, Drew Weissmannel megosztva a mRNS-alapú orvoslás alapjainak megteremtéséért, ami a koronavírus elleni új típusú védőoltások gyors kifejlesztését és gyakorlati alkalmazását is lehetővé tette. Krausz a fizikai Nobelt vehette át Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva az attoszekundumos fényimpulzusokat generáló kísérleti módszerekért, amelyekkel az anyag elektrondinamikáját lehet tanulmányozni.