Újraírják-e a főpolgármester-választást?

Június 9-én zajlottak az önkormányzati választások, ahol Karácsony Gergely rendkívül szoros versenyben győzte le Vitézy Dávidot. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után is Karácsony maradt az élen, bár kisebb lett a különbség. A főpolgármester most új választást szeretne, és ezt kérte a Kúriától.

Szentkirályi Alexandra visszalépése után alakult ki a szoros verseny Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között. Az újraszámlálás során Karácsony 41 szavazattal maradt az élen. A főpolgármester bejelentette, hogy a Kúriához fordult a választás eredményének megsemmisítése és az új szavazás kiírása érdekében. Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke szerint az új választás kiírásához súlyos jogellenességeket kell bizonyítani. A Kúria politikai szempontoktól elvonatkoztatva, a lehetséges törvénysértések alapján fogja mérlegelni a kérdést. Ha a Kúria elutasítja a beadványt, Karácsony az Alkotmánybírósághoz fordulhat, vagy lemondással is elérhető az új választás. Vitézy Dávid is felvetette ezt a lehetőséget. Magyar György szerint Karácsony nem hátrál ki a saját szavai mögül, és a Kúria elutasítása esetén is úgy állíthatja be a helyzetet, mintha ő szeretett volna új választást. Ha Karácsony lemond, az új választáson bárki indulhat, így a Tisza Párt jelöltjével is számolni kell. Az Index megismerte és elemezte Karácsony beadványát.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint a folyamat már túl van a szűken vett jogi megfontolásokon. A minimális szavazatkülönbség nem jelent automatikusan új választást, ehhez súlyos jogszabálysértést kellene igazolni. Ligeti szerint Karácsony Gergely már korábban számolhatott azzal, hogy az újraszámlálás után Vitézy lesz a győztes, ezért készült fel új választást kezdeményezni. Azonban a kötegelési hibák nem feltétlenül alapozzák meg a választás megismétlését. Ligeti úgy véli, hogy Karácsony Gergely végül nem jöhet ki rosszul a helyzetből, mert ha a Kúria és az Alkotmánybíróság helyben hagyja az eredményt, az erős legitimációt jelent számára, ha pedig új választás lesz, akkor Karácsony támogatói mobilizálódhatnak.