Ennyi kávét igyon meg a munkahelyén, ha tovább akar élni

A munkahelyi kávészünetek jelentősége nem csupán a közösségi érintkezésre korlátozódik, hanem a kávé fogyasztása összefüggésbe hozható az ülőmunka egészségi kockázatainak csökkentésével is.

A kávé egészségre gyakorolt hatásait vizsgáló tanulmányok sokasága ellenére a tudományos közösség véleménye megoszlik a kávéfogyasztás mértékét és szükségességét illetően. Egyes kutatások szerint a kávéfogyasztók alacsonyabb testzsírszázalékkal rendelkeznek, ami csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, míg mások szerint a kávé nem képes kiváltani a várt egészségügyi hatásokat.

Egy új kutatás azonban rávilágított, hogy a munkahelyi kávéfogyasztás hosszabb élettartammal hozható összefüggésbe. Azok az irodai dolgozók, akik naponta legalább hat órát töltenek ülve, de megisznak két-három csésze kávét, 33 százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg korai halált, mint azok, akik egyáltalán nem fogyasztanak kávét.

A kutatók szerint a kávé gyulladáscsökkentő hatása ellensúlyozhatja azokat a károkat, amelyeket a hosszú távú ülés okoz. A napi hat-nyolc órás ülés összefügg a szívbetegség, a cukorbetegség és a rák miatti korai halálozással, mivel a mozgáshiány gyulladást vált ki a szervezetben, ami súlyos károsodáshoz vezethet.

A Soochow Egyetem tudósai által végzett kutatás során több mint 10 ezer amerikai felnőtt adatait elemezték, és megállapították, hogy a naponta legalább hat órát ülő, de napi három csésze kávét fogyasztó személyek harmadával kisebb valószínűséggel halnak meg a következő évtizedben. A kutatók úgy vélik, hogy a kávébab antioxidánsai jelenthetik a megoldást a hosszú ülés veszélyeinek ellensúlyozására.

A kávészünetek nem csak az egészségre lehetnek pozitív hatással, hanem a munkahelyi elégedettségre és termelékenységre is. A Connect Vending által végzett kísérlet során a résztvevők több mint háromnegyede tapasztalta termelékenységének csökkenését, miután megvonták tőlük a kávészüneteket. A kávészünetek hiányában a résztvevők jelentős része kevésbé érezte jól magát az irodában, kevésbé élvezte a munkáját, és sokan akár munkahelyet is váltanának, ha megszűnnének a kávészünetek.

"Adataink azt mutatják, hogy nemcsak a koffein adja meg a szükséges lökést a munkanap során, hanem a kávészünetek is, amelyek javítják a munkával való elégedettséget és a termelékenységet is" – emelte ki Elyas Coutts, a Connect Vending vezérigazgatója.