A makákók viselkedése megváltozott egy hurrikán után

Puerto Rico melletti szigeten végzett kutatások kimutatták, hogy egy hurrikán pusztítása után a rézuszmajmok kedvesebbekké váltak egymással, annak ellenére, hogy életkörülményeik romlottak.

A kutatók megfigyelték, hogy a makákók toleránsabbak lettek egymással szemben, ami különösen fontos volt a kevés árnyékhoz való hozzáférés miatt, mivel a gyakran 40 fok feletti hőmérséklet élet-halál kérdésé vált. Dr. Camille Testard, a Harvard idegkutatója szerint a meleg nem csak kényelmetlen, hanem egészségre veszélyes is lehet, ha nem sikerül csökkenteni a testhőmérsékletet.

A 2017-es Maria hurrikán következtében Puerto Ricón 3000 ember vesztette életét, és Cayo Santiago szigetén, amelyet Majomszigetnek is hívnak, a növényzet 63 százalékát elpusztította. Itt élnek azok a makákók, amelyeket a kutatók tanulmányoztak.

A Pennsylvania és Exeter egyetemek által vezetett kutatás, amely a Science folyóiratban jelent meg, azt találta, hogy a viharkárok megváltoztatták az árnyék megosztásának és mások tolerálásának evolúciós mintázatait. Dr. Testard szerint bár arra számítottak, hogy a katasztrófa után több agresszió lesz, a valóságban éppen az ellenkezője történt.

A kutatók a hurrikán előtti és utáni adatok alapján vizsgálták a makákók közötti társas kapcsolatokat. A makákók híresek voltak arról, hogy nem osztják meg nagyvonalúan az erőforrásaikat, legyen szó élelemről vagy árnyékról. Azonban a megnövekedett tolerancia eredményeként több makákó jutott hozzá a szűkös árnyékhoz, ami létfontosságú volt a túlélésük szempontjából.

Lauren Brent professzor az Exeteri Egyetemről elmondta, hogy a csoportokon belüli versengés még mindig fennáll, de a játékszabályok megváltoztak, és a túlélés, a hőség, a stressz és az árnyékhoz jutás váltak a legfontosabbá. A kutatók rámutattak, hogy a makákók megnövekedett toleranciája a mindennapi életük más területein is érzékelhető, például reggelente több időt töltöttek együtt, mielőtt a hőség árnyékkeresésre kényszerítette volna őket. A hurrikán tehát alapvetően megváltoztatta a majmok társadalmi játékszabályait.