Brutális meleg érkezik a hétvégére: kiadták a harmadfokú figyelmeztetést

A hétvégén is folytatódik a kánikula, szombaton akár 36 Celsius-fok is lehet, vasárnapra azonban kissé mérséklődik a hőség, és záporok, zivatarok is előfordulhatnak.

Pénteken a változó vastagságú fátyolfelhőzet és a szaharai por hatására szűrt napsütésre számíthatunk, emellett gomolyfelhők is megjelenhetnek az égen. Csapadék nem várható, a keleties szél helyenként megélénkülhet. A déli országrészben a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 38 fok között alakulhat.

Szombaton a szakadozott felhőzet mellett sok napsütésre lehet számítani, de szórványosan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A szél északnyugatira fordul, és a Dunántúlon erősödhet meg. A hőmérséklet hajnalban 16 és 24 fok között, délután pedig 28 és 36 fok között várható, a délkeleti részen lesz a legmelegebb.

Vasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett továbbra is sok napsütés ígérkezik, elszórtan előfordulhatnak záporok, zivatarok. Az északi, északkeleti szél több helyen megélénkülhet, különösen a Tiszántúlon és a Nyugat-Dunántúlon. A hőmérséklet minimuma 15 és 22, maximuma pedig 27 és 33 fok között alakulhat.

Európában a középső részeken és a Balti-tengertől keletre ciklonok örvénylenek, az Észak-Atlanti térségben pedig frontok húzódnak. A közép-európai ciklon előoldalán szaharai eredetű por áramlik a kontinens belseje felé, ami jelentősen befolyásolja a napsütést, és a csapadékos területeken saras eső is előfordulhat. A Balkán-félsziget jelenleg Európa legmelegebb része, ahol több helyen 37 és 38 fok közötti csúcsértékeket mérnek. Norvégiában viszont a maximumok néhol alig haladják meg a 10 fokot. A Kárpát-medencében péntek estig tart a kánikula.