Gyurcsány Ferenc politikai jövője kérdéses

Politikai elemzők szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke számára kevés az esély a lemondásra, és állításuk szerint a párt elnöke nélkül értelmezhetetlenné válna a DK. Gyurcsány a választási vereség után egy videóban beszélt a lemondás lehetőségéről, és arról, hogy a vereség után felmerülő kérdésekre válaszolnia kell.

A Republikon Intézet kuratóriumi elnöke, Horn Gábor szerint egy egységes, új baloldali alternatíva nem működne Gyurcsány Ferenccel, és új emberekre van szükség az újraszerveződéshez. Horn úgy véli, hogy a választások előtt már elbukott a Gyurcsány-projekt, és a Tisza Párt elszívó ereje miatt a választási eredmény is csalódást okozott.

Horn Gábor azt is hozzátette, hogy Gyurcsány esetleges lemondása nem csak a baloldalnak, hanem a jobboldalnak is fejtörést okozna, mivel a kormány jelentős erőforrásokat fektetett a "Gyurcsány karakter" felépítésébe, és egy ilyen lépés után új "ellenséget" kellene kreálnia a Fidesznek.

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője szerint várhatóak személyi felelősségre vonások a Demokratikus Koalícióban, de Gyurcsány Ferenc lemondását nem tartja valószínűnek. Erdélyi szerint a DK "magszavazói" Gyurcsány személye miatt voksolnak a pártra, és a párt sorsa a következő időszakban, például a 2026-os parlamenti választásokig, nagyban függ majd Magyar Péter Tisza Pártjának megítélésétől.