Gazdagréti óvodavezető felelősségének vizsgálata a szexuális kényszerítési ügyben

A XI. kerület Fegyelmi Tanácsa megállapította, hogy a gazdagréti Szivárvány Óvoda vezetője nem hibázott abban az ügyben, amely egy szexuális kényszerítési esettel kapcsolatos, és amely márciusban került nyilvánosságra.

A vizsgálat során kiderült, hogy az óvodaigazgató nem sértette meg a köznevelési vezetőkre vonatkozó jogi kötelezettségeket, így a fegyelmi eljárás nem állapított meg vétkességet az igazgatóval szemben. A nyomozás a gyanúsított pedagógiai asszisztens ellen továbbra is folyamatban van, akit korábban már másik munkahelyén is panasz ért, de végül áthelyezték a Gazdagréti Óvodába. A férfi hat évig dolgozott az intézményben, amikor egy névtelen feljelentés érkezett ellene. Az óvodavezetés az eset napján reggel tájékoztatta a szülőket, és a gyanúsítottat azonnal kitiltották az óvodából.

Az ügy kapcsán az önkormányzat is intézkedett: a polgármester azonnali hatállyal vizsgálatot rendelt el, és rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze. A Fegyelmi Tanács a szülők és az óvoda munkatársainak bevonásával vizsgálta az igazgató felelősségét, és arra jutottak, hogy az igazgató nem mulasztott, ezért továbbra is elláthatja feladatait. A képviselő-testület zárt ülésen fogadta el a döntést, és a fegyelmi tanács írásbeli állásfoglalását a képviselő-testület csütörtökön tárgyalta és elfogadta, így az intézményvezető ismét munkába állhat, vezetői jogviszonyát megtartva.

A rendőrség az ügyben korábban házkutatást is végzett az újbudai önkormányzat épületében, és a bíróság elrendelte a bűncselekménnyel gyanúsított férfi letartóztatását, a kényszerintézkedés helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyintézetet jelölve ki. Amennyiben a gyanúsítottat bűnösnek találják, a jelenlegi törvények értelmében egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhető. Ha bebizonyosodik, hogy a cselekményt 12 év alatti kiskorúval követte el, akkor öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés várható.