Franciaország fegyverüzlete Örményországgal konfliktust szít a Kaukázusban

Franciaország Caesar önjáró tarackokat kíván eladni Örményországnak, ami komoly nemzetközi feszültséget keltett, különösen Azerbajdzsán és Oroszország részéről.

Sebastien Lecornu francia védelmi miniszter bejelentette, hogy aláírták a szerződést Caesar tüzérségi fegyverek eladásáról Örményország számára, bár az eladott darabszámot nem közölte. Franciaország jelentős támogatást nyújt Örményországnak, amelynek hátterében a Franciaországban élő jelentős örmény diaszpóra is áll.

Azerbajdzsán, amely évtizedek óta konfliktusban áll Örményországgal, különösen élesen reagált a hírre. A két ország a Szovjetunió felbomlása óta több háborút is vívott a Hegyi-Karabah régióért, amelyet Azerbajdzsán nemrégiben elfoglalt. A békeszerződés megkötése folyamatban van, de Örményország továbbra is fél egy esetleges azeri inváziótól, és ezért fegyverkezik.

Azerbajdzsán védelmi költségvetése jelentősen meghaladja Örményországét, ami alapján Örményország hátrányban lenne egy esetleges konfliktusban. Hikmet Hajiyev, Ilham Aliyev azeri elnök vezető külpolitikai tanácsadója szerint Franciaország dél-kaukázusi politikája káros, és csapás az Azerbajdzsán és Örményország közötti kapcsolatok rendezésére.

Az örmény külügyminisztérium szerint minden államnak joga van a modern katonai eszközökkel felszerelt haderő fenntartásához, míg az azeri külügyminisztérium Örményország lépését illegitimnek és fenyegetőnek ítélte meg. Azerbajdzsán jelentős fegyverellátást kap Törökországtól és Izraeltől, és nemrégiben kiderült, hogy Belarusz is támogatta őket fegyverekkel. Örményország és Belarusz pedig hivatalosan szövetségesek a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetén belül, amiből Örményország ki kíván lépni.

Az örmény külügyminisztérium szerint Azerbajdzsán gyakorlata, hogy regionális eszkalációt jósol, riasztó, és igazolja azokat az elemzéseket, amelyek szerint Azerbajdzsán meg fogja szakítani a békemegállapodás folyamatát. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint Franciaország a Dél-Kaukázusban provokálja a fegyveres összetűzések újabb körét. Tigran Grigorján örmény biztonsági szakértő szerint viszont a francia fegyverek drágábbá teszik az offenzívát Azerbajdzsán számára, így csökkentve a háború valószínűségét.