A fosszilis tüzelőanyagok használatának rekordmagassága

Az Energiaintézet jelentése szerint, bár a tiszta energia aránya növekszik a fejlett országokban, a fejlődő országok növekvő energiaigénye miatt rekordmagasra emelkedett a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása.

A The Guardian által ismertetett jelentés rámutat, hogy a fejlődő országok egyre inkább szénre, gázra és olajra támaszkodnak, ami 40 gigatonnára emelte a széndioxid-kibocsátást, ami először fordul elő. Klímakutatók korábban reménykedtek abban, hogy a kibocsátás 2023-ban tetőzik, és a globális fosszilisgazdaság hanyatlásnak indul, de a jelentés szerint 2024 első felében kevés az esély a jelentős változásra. A fosszilis tüzelőanyagok a világ primer energiájának 81,5 százalékát tették ki tavaly, ami csak kis mértékben marad el az előző évi 82 százaléktól, annak ellenére, hogy a szél- és naperőművek rekordmennyiségű tiszta energiát termeltek.

A KPMG és a Kearney által készített jelentés szerint a szél- és napenergia 13 százalékkal nőtt tavaly, elérve az új rekordot, a 4748 terawattórát. Ennek ellenére ez nem volt elegendő ahhoz, hogy kielégítse a világ növekvő primerenergia-fogyasztását, amely 2 százalékkal, 620 exajoule-ra emelkedett. A világ gáz iránti igénye 2024-ben változatlan maradt, míg a szénfogyasztás 1,6 százalékkal, az olajkereslet pedig 2 százalékkal nőtt, először elérve a napi 100 millió hordót.

Indiában a fosszilis tüzelőanyagok fogyasztása 8 százalékkal nőtt, ami megfelel az ország teljes energiaigény-növekedésének, és először használtak fel több szenet, mint Európában és Észak-Amerikában együttvéve. Európában viszont a fosszilis tüzelőanyagok aránya az ipari forradalom óta először csökkent a primerenergia-felhasználás 70 százaléka alá, részben a kereslet csökkenése és a megújuló energia arányának növekedése miatt. Európa gázkereslete jelentősen csökkent azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát 2022-ben, ami az Európába irányuló vezetékes gázimport összeomlását eredményezte. A teljes gázkereslet 2023-ban 7 százalékkal esett vissza az előző évi 13 százalékos visszaesés után.