Az EU-ra is átterjedhet a közel-keleti konfliktus? – Uniós tagállamot ért fenyegetés az Irán-barát terrorszervezet részéről

A Hezbollah síita fegyveres mozgalom fenyegetése után a libanoni kormány hangsúlyozta, hogy fenntartanák a baráti viszonyt Ciprussal, miközben az EU szóvivője szerint a fenyegetés az összes tagállamot érinti.

A libanoni kormány csütörtökön jelezte, hogy fenn akarja tartani a Ciprushoz fűződő baráti viszonyt, miután előző nap a Hezbollah síita fegyveres mozgalom, amely jelentős befolyással bír az országban, Izrael mellett Ciprust is megfenyegette. Abdalláh Buhabib libanoni külügyminiszter kijelentette, hogy számítanak Ciprus pozitív közreműködésére a közel-keleti térség stabilitásának biztosításában.

Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője szerdán "megbízható forrásokból származó információkra" hivatkozva azt állította, hogy Izrael megpróbál hozzáférést szerezni a ciprusi légitámaszpontokhoz a Libanon elleni támadásokhoz. Amennyiben Nicosia engedélyezné ezt, a Hezbollah a szigetországot a háborúban részes félnek tekintené, és a földközi-tengeri létesítmények katonai célpontokká válnának. Naszrallah hozzátette, hogy az izraeli hadsereg Cipruson a libanoniakhoz hasonló hegyvidéki területeken gyakorlatozik, és ciprusi repülőtereket is használnak.

Ciprus a fenyegetést követően visszautasította ezeket az állításokat. Konsztantinosz Letübiotisz kormányszóvivő kijelentette, hogy Naszrallah állításai nem felelnek meg a valóságnak, és jelezte, hogy országa továbbra is szeretné fenntartani a barátságos kapcsolatot Ciprussal. Egyes libanoni politikusok Naszrallahot arra figyelmeztették, hogy megjegyzései árthatnak Libanon Ciprushoz és az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatainak.

Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy az uniós tagállam Ciprus elleni fenyegetés egyúttal az EU összes tagállama ellen irányul. Ciprus és Libanon szoros kapcsolatot ápol egymással, különösen miután a szigetország több ezer menekült libanoni számára nyújtott menedéket az 1975 és 1990 közötti libanoni polgárháború idején, és sok libanoni állampolgár a 2019 végén bekövetkezett gazdasági összeomlás után ismét Ciprusra költözött.