Ingyenesen megtekinthető több híres magyar film a hét végéig

Csütörtöktől vasárnapig több jelentős magyar film lesz ingyenesen elérhető a Nemzeti Filmintézet streaming-platformján, a Filmión.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) bejelentése szerint a válogatás a Magyar Mozgókép Fesztiválon életműdíjjal kitüntetett művészek, Deimanik Tamásné Baba, Elek Judit, Gulyás Buda, Piros Ildikó és Selmeczi György előtt tiszteleg. A négy napos program során többek között megtekinthető Elek Judit Mária-nap című filmje, amely Szendrey Júlia életét dolgozza fel és 1984-ben a cannes-i fesztivál Un certain regard programjában debütált.

Piros Ildikó a A veréb is madár című 1968-as szatirikus vígjátékban látható, ahol egy ikerpár tagjai egymás személyiségét cserélve különféle kalandokba keverednek, Kabos László kettős szereplésével. A Goda Kriszta által rendezett Kaméleon című thriller a budapesti elit világába vezeti a nézőket, Gulyás Buda operatőri munkájával, Nagy Ervin, Hámori Gabriella és Kulka János főszereplésével.

Az ingyenesen elérhető filmek között szerepel Gothár Péter és Esterházy Péter Idő van című drámája is, amely egy középkorú férfi életváltoztató döntését mutatja be, Selmeczi György zeneszerző dallamaival. Deimanik Tamásné Baba fénymegadóként olyan kultikus filmeknél dolgozott, mint a Ripacsok, a Dögkeselyű, a Csinibaba, a Moszkva tér, a Valami Amerika, és a Kopaszkutya, amely egy fiktív külvárosi rockzenekar történetét meséli el Schuster Lóránt, Földes László és Deák Bill Gyula főszereplésével.