A Rohácsok hármas csúcsa: Túra a Nyugati-Tátrában

A Nyugati-Tátra, más néven Liptói-havasok, Szlovákiában található, és a Rohácsok hármas csúcsa jellemzi a hegység nyugati szélét. A Nyugati-Tátra a Magas-Tátra szelídebb, gömbölydedebb formavilágú csúcsainak otthona, és a Rohácsi-völgykatlanból induló túraút a Plačlivé, az Ostrý Roháč és a Volovec Roháč csúcsait érinti, melyeket szédítően meredek, láncokkal biztosított párkányok és gyepes sétányok kötnek össze.

A túra kiindulópontja Zuberec falu, ahonnan a Roháče-Spálená felvonó nagy parkolójáig lehet eljutni autóval vagy akár a 510407-es számú busszal is. A parkolótól a Ťatliakova chata (menedékház) felé vezető 4 kilométeres séta után kezdődik a kék jelzésű túraútvonal.

A túra során a Szomorú-dolina aljába érve a zöld jelű turistaút a Rohácsi-völgykatlan tengerszemei felé vezet, míg a kék jelzésen haladva elérhető a Szomorú-nyereg (Smutné sedlo), ami a hegygerinc belépőpontja. Innen a túra a gerinc első kaptatóján keresztül vezet a Plačlivé csúcsára, majd a keskeny, meredek gerincélen át a Rohács ikercsúcsára.

A túra során a Volovec csúcsa egy mély nyereg után következik, melyet egy szerpentinező ösvényen lehet megközelíteni. A csúcsról lefelé haladva az út a Rakoňig vezet, ahonnan már könnyű lépcsőzés következik a Ťatliakova turistaház fölötti Zábrat-nyeregig.

Esti záróra: új szabályok a Magas-Tátrában

A klímaváltozás hatására a Magas-Tátra Nemzeti Parkban a túrautak téli zárlatát idén két héttel korábban, június 1-jén oldották fel. Az új szabályok értelmében a nemzeti parkban napfelkelte után és naplemente előtt lehet csak túrázni, és kutyával sem szabad a magashegyi útvonalakon közlekedni.

Aki több napra érkezik, annak ajánlott a Szürke-hegy (Sivý vrch) és a Juráni-völgy szurdoka (Juráňova dolina) bejárása is. A Szürke-hegy a Tátra-főgerinc része, és a Radové skaly (Sor-sziklák) kőlabirintusán keresztül érhető el. A Juráni-völgy szurdokában pedig egy 903 méter hosszú, fából készült híd maradványai láthatók, amelyeket egykoron a hegyekben kitermelt fa és vasérc leszállítására használtak.