Elképesztő élményt kínál a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum a kulturális értékek tudományos feldolgozására és közkinccsé tételére törekszik, kiemelten kezelve a névadó festőművész, Munkácsy Mihály életművét.

Az intézmény elődjét a Békéscsabai Múzeum-Egyesület hozta létre, amely 1899. november 25-én alakult meg, és tizenöt év alatt lerakta a gyűjtemények alapjait, valamint felépítette a Közművelődés Házát. A múzeum 1914-ben nyitotta meg kapuit, és 1951-ben vette fel Munkácsy Mihály nevét, aki gyermekkorát Békéscsabán töltötte.

A múzeum gyűjteménye természettudományi, régészeti, néprajzi, történeti és képzőművészeti anyagokból áll, kiemelkedő része a Munkácsy-gyűjtemény, amely festményekből és relikviákból tevődik össze. Az intézmény arculata 2019-ben újult meg, amikor a '70-es években épült rész és a műemléképület összevonásra került, és 2020 szeptemberében átadták az „utazás TÉRben és IDŐben” című állandó kiállítás első egységét.

Az állandó kiállítások mellett változatos időszaki tárlatok is helyet kapnak, mint például a „Ami csabai…” sorozat, vagy a Hazafias festészet2 Munkácsy Mihály Honfoglalása című kiállítás, amely a szegedi vázlatokon keresztül mutatja be az Országházban található kép készítésének körülményeit. Júniusban két új kiállítás nyílik: a „Titkok által létező – Holó Hóbel László festészete” és a Múzeumok Éjszakáján megnyíló „A mi háborúnk”, amely a 2. világháború helyi eseményeire fókuszál.

A Munkácsy Mihály Múzeum különös figyelmet fordít a látogatóbarát környezet kialakítására, közművelődési programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és tudományos-népszerűsítő kiadványokkal várja az érdeklődőket. Az Év Múzeuma 2022 pályázaton a múzeum elnyerte AZ ÉV MÚZEUMA 2022 kitüntető címet, amelyet korábban 2007-ben és 2008-ban is megkapott.