Enzo, a robbanószer-kereső foxterrier

A németjuhászkutyák a szolgálati ebek sztárjai, de a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálatán egy különleges foxterrier, Enzo is bizonyítja rátermettségét.

Balogh Róbert főtörzszászlós egy 6 éves, mindössze 10 kilós foxterrierrel, Enzóval osztozik a munkán, aki a robbanóanyag-keresők között is kiemelkedő teljesítményt nyújt. Enzo nem egy tipikus rendőrkutya, hiszen Magyarországon főként a német- és belgajuhászok terjedtek el, de gazdája szerint Nyugat-Európában és az USA-ban már más fajtákat is előszeretettel alkalmaznak hasonló feladatokra.

Nem minden foxterrier alkalmas azonban arra a munkára, amit Enzo végez, és a kiválasztás során Balogh Róbert több apró tesztet is végzett, hogy meggyőződjön a kutya alkalmasságáról. Enzo már két hónapos korában, amikor gazdájához került, megmutatta fogékonyságát a feladatok iránt, és a lányom egy aranyos kis foltja miatt kapta meg a végső "áldást" a családtól.

Enzo mérete miatt gyakran nem veszik komolyan, de aki ismeri tudja, hogy egy igazi vadászeb, aki született szimatolóképességekkel rendelkezik. A kis termet előnyt jelent szűk helyeken, de hátrányt is jelenthet, például magasabb helyekre kézzel kell feltenni. Enzo már számos közös munkát végzett gazdájával, és kiemelkedő élmény volt számukra, hogy részt vehettek a pápalátogatásokon, hozzájárulva a Szentatya biztonságához Magyarországon.

: "Enzo a bombakereső kutyák Ferrarija – A budapesti pápalátogatáson is a kis foxi szimatolt robbanószer után"