Donald Sutherland élete véget ért

Donald Sutherland, a neves Emmy- és Golden Globe-díjas színész, 88 éves korában, hosszú betegség után hunyt el Miamiban. A BBC, a Creative Artist Agency (CCA) és a Variety is megerősítette a halálhírt. Sutherland számos ikonikus filmben szerepelt, többek között a The Dirty Dozen (A piszkos tizenkettő), a Don't Look Now (Ne nézz vissza!), a Klute című alkotásokban, valamint eljátszotta President Snow karakterét Az Éhezők viadala sorozatban.

A kanadai származású színész a 70-es évek Új Hollywood mozgalmának kiemelkedő alakja volt, és 2017-ben tiszteletbeli Oscar-díjjal ismerték el pályafutását. Bár sosem jelölték Oscar-díjra, hét alkalommal volt Golden Globe-díjra jelölt, és ebből kettőt meg is nyert. Sutherland a Kelly's Heroes (Kelly hősei), The Dirty Dozen (A piszkos tizenkettő) és Az Éhezők viadala című népszerű filmekben is megjelent.

A színészlegenda halálának pontos okát nem hozták nyilvánosságra. Kiefer Sutherland, Donald Sutherland fia, aki maga is ismert színész, többek között a 24 és a Designated Survivor című sorozatokból, az Instagramon mély fájdalommal emlékezett meg apjáról. Kiefer szerint édesapja a filmtörténet egyik legfontosabb szereplője volt, aki soha nem ijedt meg egy szereptől sem, legyen az jó, rossz vagy csúnya. Szerette, amit csinált, és azt csinálta, amit szeretett. "Egy jól megélt élet volt az övé" – fogalmazott Kiefer.

Donald Sutherland Kanadában is elismerték tehetségét, 1978-ban a Kanada Rend tisztjévé választották. Összesen hat gyermeket nevelt fel, két gyermeket Lois Hardwicktől és négyet Francine Racettetől. Gyerekei közül többen, köztük Kiefer Sutherland is, szintén a színészi pályát választották.