James Chance életének vége

A hetvenes évekbeli New York ikonikus zenésze, James Chance hosszú betegség után kedden távozott az élők sorából.

71 éves korában elhunyt James Chance énekes-szaxofonos, aki a James Chance and the Contortions zenekar frontembereként vált ismertté és szerzett kultikus rajongótábort a 70-es évek New Yorkjában. A zenész halálhírét testvére, David Siegfried jelentette be, aki nem részletezte a halál okát, csupán annyit közölt, hogy Chance egészségi állapota évek óta folyamatosan romlott.

James Siegfried néven látta meg a napvilágot 1953-ban, és Wisconsin államban nőtt fel. Zenei tanulmányait zeneiskolában végezte, ahol a rock'n'roll mellett a jazz is nagy hatással volt rá. 1975-ben költözött New Yorkba, ahol eredetileg jazz-zenészként szeretett volna érvényesülni, de később úgy nyilatkozott, hogy nem találta meg a helyét a jazz-színtéren.

Karrierje során több zenekart is alapított, köztük a Flaming Youth-t és a Teenage Jesus and the Jerks-t. A 70-es évek végén a "no wave" mozgalom egyik meghatározó alakjává vált. Ezen kívül olyan saját együttesekben is tevékenykedett, mint a James Chance and the Contortions és a James White and the Blacks.