Elektronikus fizetések térhódítása: jelentős növekedés várható a nyáron

Az elektronikus fizetések terén tapasztalható intenzív növekedés és a mobilfizetések arányának jelentős emelkedése jellemzi az idei évet. Az OTP Bank szakértői szerint ezek a trendek a nyári hónapokban is folytatódhatnak, amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pozitív gazdasági előrejelzései is alátámaszthatnak.

Az idei év első negyedévében a kártyás fizetési tranzakciók száma 11,5%-kal, míg az értékük 10,7%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A készpénzfelvételek száma ezzel szemben 2,4%-kal csökkent, ami az elektronikus fizetési módok népszerűségének növekedését mutatja.

A mobiltárcás szolgáltatások használata is dinamikusan bővült: a mobiltárcába regisztrált kártyák száma egy év alatt 30%-kal emelkedett, így már minden negyedik lakossági bankkártya mobilos használatra került át. Ezen kártyákkal 37%-kal több tranzakciót hajtottak végre, és az ezekkel végrehajtott tranzakciók értéke 44%-kal haladta meg a tavalyi év azonos időszakát.

Az elfogadóhelyek számának növekedése is jelzi az elektronikus fizetések térnyerését: a fizikai kereskedőknél 3,8%-kal, az internetes kereskedőknél pedig 20%-kal több lett az elfogadóhely. A POS-terminálok darabszáma is 6%-kal nőtt, elérve a 257 ezer darabot, amelyek közül több mint 97% érintéses fizetést is lehetővé tesz.

Az OTP Bank adatai szerint a POS-terminálok száma az ügyfeleik körében közel 9%-kal, míg a SimplePay Telefonos POS-t használó vállalkozások száma 30%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A POS-terminálok forgalma 8,4%-kal, a tranzakciószám pedig 10,7%-kal emelkedett az előző évhez viszonyítva.

Hideg Noémi, az OTP Bank Kártyaelfogadás Szolgáltatás és ATM menedzsment vezetője szerint a nyári szezonban, a strandok és szezonális vendéglátóhelyek nyitásával, valamint az otthonfelújítási program tervezett nyári indulásával tovább nőhet az elektronikus fizetések aránya. Egyre több kereskedő fordul az új, innovatív megoldások felé, amelyek gyorsaságot és kényelmet nyújtanak mind a kereskedőknek, mind a vásárlóknak.

A Magyar Nemzeti Bank friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság fokozatos élénkülése várható, ami további lökést adhat az elektronikus fizetéseknek is. A jegybank júniusi inflációs jelentése alapján az inflációs cél jövőre érhető el, és a GDP-növekedésre vonatkozó várakozások szerint 2024-ben 2-3%-os, jövőre 3,5-4,0 százalékos gazdasági bővülést prognosztizálnak. A munkaerőpiac feszességének enyhülése és a reálbérek emelkedése révén a háztartások fogyasztása egyre inkább hozzájárul a GDP-növekedéshez, ami pozitív hatással lehet a kiskereskedelmi szektorra és az elektronikus fizetések további terjedésére is.

Az MNB optimista az inflációval kapcsolatban, a következő hónapokban az infláció a jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjának felső széle körül alakul, és a maginfláció is emelkedik a második negyedévtől. Az elmúlt hónapok erőteljes dezinflációjának köszönhetően azonban csökkentették az éves átlagos inflációs prognózist, így az idei inflációt a 3,0–4,5 százalékos sávba várják, ami 0,5 százalékponttal alacsonyabb a márciusi előrejelzéshez képest. A jövő évi és a 2026-os prognózison nem változtattak, mindkét évben 2,5–3,5 százalék közötti fogyasztóiár-index növekedéssel számolnak.

Balatoni András, a jegybank igazgatója szerint a gazdasági növekedés további gyorsulását vetítik előre a magas frekvenciás adatok: a második negyedévben 1,9, a harmadikban 2,6 százalékos, míg az utolsó három hónapban 3,9 százalékos lehet a gazdasági növekedés. A munkaerőpiacról szólva elmondta, hogy továbbra is historikusan magas a foglalkoztatottság, ugyanakkor a piac feszessége enyhült és a korábbi időszakhoz képest több vállalat jelezte, hogy már nem a munkaerőhiány jelenti a szűk keresztmetszetet.

Az infláció szempontjából fontos előre tekintő indikátornak számító vállalati inflációs várakozások visszatértek a világjárvány előtti szinthez, ugyanakkor a lakossági várakozások továbbra is magasak és lassabban követik le az infláció csökkenését. A reálgazdaságra kitérve Balatoni András elmondta, idén a lakossági fogyasztás és a márciusi prognózishoz képest kedvezőbb nettó export járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez, ami 2025 után szélesebb bázisú lehet, és már a beruházások is támogatják a növekedést. A jövő évtől várható az FDI beruházások termőre fordulása, ez pedig az export teljesítményét is javítja.