Órákra elsötétült Ecuador

Országszerte áramszünet volt szerdán Ecuadorban, emiatt 17 millió ember maradt sötétben több órára.

A fővárosban, Quitóban a metróközlekedés leállt, és a közlekedési lámpák sem működtek jó ideig. Az áramszünet a számos otthon mellett kórházakat és a tömegközlekedést is érintette, így például Guayaquilben két kórház, köztük egy gyermekklinika maradt rövid ideig áram nélkül, de mindkét intézmény át tudott állni a saját generátorai által termelt áramra.

Az áramellátás helyreállítása után Roberto Luque, a közművekért felelős miniszter hangsúlyozta, hogy beruházásokra lenne szükség a probléma megoldásához. Luque egy szerdai sajtótájékoztatón kijelentette, hogy “a mai áramszünet a karbantartásba és az infrastruktúrába való befektetés hiányának köszönhető”. A közösségi oldalán keresztül is megosztotta gondolatait az esettel kapcsolatban:

Ez még egy bizonyítéka az energiakrízisnek, amivel szembenézünk.

Az ország évek óta energiaválsággal küzd, áprilisban vészhelyzetet rendeltek el és 8 órára lekapcsolták az áramot, amikor a szárazság miatt akadozott a termelés. Az akkori esetnek nincs köze a mostani kimaradáshoz a miniszter szerint.

Az ecuadoriakat 32 fokos hőségben érte az áramszünet, ami komoly kellemetlenségeket okozott. “Elviselhetetlen a hőség és a pára, de nem tudunk légkondicionálót vagy ventilátort használni” – panaszkodott egy helyi lakos a CNN-nek. “Ráadásul a víz sem megy” – tette hozzá. Szerda éjjelre a kormány szerint az ország 95 százalékában helyreállt az áramszolgáltatás.