Nem a közlekedési lámpa robbant fel, a középfeszültségű vezetéket vizsgálja az EON és a Budapest Közút

A Lövölde téri baleset kapcsán a rendőrség közigazgatási hatósági vizsgálatot folytat, amely során a területet árammal ellátó középfeszültségű vezeték is vizsgálat tárgyát képezi – tájékoztatta a területi áramszolgáltatást végző EON kommunikációs osztálya a sajtót.

Az EON-t az eset kapcsán kereste meg a sajtó, miután több szemtanú is beszámolt arról, hogy a VI. kerületi Lövölde téren a jelzőlámpa melletti közműaknában villamosvezetékek bontását látták. Egy szerdai esemény során a jelzőlámpa alsó része berobbant, és a baleset következtében három ember megsérült. Egy helyszínen tartózkodó olvasó a történteket egy erősebb robbanásszerű hanggal írta le, amelyet úgy érzékelt, mintha egy nagy fémtárgy esett volna le. A sérültek köré az emberek azonnal összegyűltek, hogy segítsenek nekik, a közeli Lidl dolgozói pedig gyorsan vizeket, jeget és panthenolt vittek a helyszínre. A Lidl áruházban is áramkimaradás volt, ezért azonnal kiürítették. Egy másik szemtanú szerint a közlekedési lámpa csak a kisülést vezette ki, és már a robbanás előtt sem volt áram. A baleset pillanatában csak egy rövid láng és durranás volt észlelhető.

Az EON a sajtó megkeresésére válaszolva elmondta, hogy teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal az eset részleteinek kiderítése érdekében. Emellett belső vizsgálatot is indítottak, amelynek célja a baleset körülményeinek pontos megismerése és az esetleges megelőző intézkedések felmérésére irányul. Az EON hozzátette, hogy amennyiben a vizsgálat eredménye alapján szükségesnek bizonyul bármilyen megelőző lépés, átvizsgálás vagy műszaki beavatkozás, arról azonnal intézkedni fognak.

A Budapest Közút sajtóirodája szerint a baleset nem a forgalomirányítási eszközök meghibásodására vezethető vissza. A jelzőlámpaoszlop kiégését egy közelben lévő elektromos vezeték okozta, ami kigyulladt és végigégett. Az ilyen jellegű hiba jelentős hang- és fényhatással és légnyomással jár, ezt pedig az oszlopon látható kormolódási nyomok is megerősítik. „Az oszlop belső részén jelentős mennyiségű idegen eredetű földtörmelék, elégett sorkapcsok és kábelek voltak” – közölték.

A Budapest Közút forgalomtechnikai diszpécsere érzékelte, hogy a forgalomirányító rendszer hibajelzést adott le a Lövölde téri csomóponton, illetve további másik három, környéken lévő helyszínen, és azonnal jelezte a hibát a szervizcégnek. A szervizcég elvégezte a feszültségmentesítést, majd felvette a kapcsolatot az áramszolgáltatóval. Este nyolc órára a négy meghibásodott csomópontból hármat képesek voltak helyrehozni, így azokon helyreállt a forgalomirányítás. Az áramszolgáltató meghibásodott kábelének kijavításáig azonban a Lövölde téren sötétek maradnak a jelzőlámpák.

A sajtó megkereste a kerületi önkormányzatot és a Budapest Közút tulajdonosát, a fővárosi önkormányzatot is, hogy tájékozódjanak arról, terveznek-e hasonló veszélyforrások vizsgálatát a kerületben és a fővárosban található közlekedési lámpák esetében. A választ későbbre ígérték.

A Telex információi szerint a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanújával ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a berobbanás okának tisztázására. A katasztrófavédelem a tüzet eloltotta, a mentők a három sérültet kórházba vitték. Az Országos Mentőszolgálat szerint egy férfi nagyobb kiterjedésű, súlyosabb égési sérüléseket szenvedett.

Az egyik sérült a közösségi médiában köszönetet mondott mindazoknak, akik segítségére voltak a baleset után. Kiemelte a Lidl alkalmazottját, aki jeget hozott számára, a gyógyszertárost, aki gyorsan a segítségére sietett, valamint a két egészségügyi dolgozót, akik ellátták, amíg a mentők ki nem érkeztek. Háláját fejezte ki a mentősöknek is, akik szakszerű és empatikus ellátást nyújtottak, és kórházba szállították.