Dél-Korea elítéli az orosz-észak-koreai védelmi paktumot és támogatást fontolgat Ukrajnának

Dél-Korea nyilvánosan bírálta az Oroszország és Észak-Korea között létrejött védelmi paktumot, és jelezte, hogy megfontolják Ukrajna felfegyverzésének támogatását, amivel új szövetségest nyerhetnek az ukránok.

A Sky News jelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető egy védelmi paktum keretében katonai szövetségre léptek, amely garantálja, hogy a két ország kölcsönösen segítséget nyújt egymásnak támadás esetén. Dél-Korea ezt az egyezményt abszurdnak nevezte és figyelmeztetett, hogy az negatívan befolyásolhatja a Szöul és Moszkva közötti kapcsolatokat, valamint sérti több ENSZ-egyezményt is.

A koreai kormány kijelentette, hogy fontolóra veszik Ukrajna felfegyverzésének támogatását, ami tovább erősítheti a Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat. Dél-Korea, amely rendelkezik a világ egyik legfejlettebb hadiiparával és már Európában is jelen van mint fegyverexportőr, eddig hivatalosan semleges álláspontot képviselt az ukrajnai konfliktusban, és csak az Amerikán keresztüli tüzérségi lőszerrel támogatta Ukrajnát.

Az új megállapodás szövege szerint a két ország kötelezettséget vállal arra, hogy ha bármelyik fél fegyveres invázióval szembesül és hadiállapotban van, a másik fél azonnal minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál, hogy katonai és egyéb segítséget nyújtson az ENSZ Alapokmányának 51. cikkével és az egyes országok törvényeivel összhangban. A megállapodás továbbá tartalmazza, hogy egyik fél sem ír alá olyan szerződést harmadik országgal, amely sérti a másik fél érdekeit, és nem engedi, hogy területét bármely ország a másik fél biztonságának és szuverenitásának megsértésére használja. A teljes szöveg ezen túl az űrkutatás, az élelmiszer- és energiabiztonság, valamint az atomenergia – de nem az atomfegyverkezés – terén folytatott együttműködésről is szól az észak-koreai állami hírügynökség szerint.

Az Egyesült Államok ennél sokkal borúlátóbban értelmezte a fejleményeket. Phenjan becslések szerint 50-60 atomfegyver felett rendelkezik, és orosz segítséggel elhárulhat az utolsó nagy akadály annak útjából, hogy Észak-Korea teljes értékű atomhatalommá lépjen elő. Az amerikai aggodalom érthető, hiszen Kim legfőbb célja az, hogy bármelyik amerikai várost képes legyen elérni az atomfegyvereivel.

A tavaly szeptemberi megállapodás értelmében Oroszország rengeteg lőszert kapott az ukrajnai ostromok folytatásához, Észak-Korea pedig élelmiszersegélyt, űrtechnológiát és, mint tavasszal kiderült, olajat és olajtermékeket is. Ezekről a cikk végén írunk bővebben. Hogy a mostani négyszemközti egyezkedésen pontosan ki mit kért, az talán sohasem derül ki – az aláírt egyezmény irányvonalakat vázol, részleteket nem sorol – elemzők azonban még a találkozó előtt igyekeztek megjósolni, mik lehetnek Kim kérései. Hogy Putyin mit kér, az elég világos: még több lőszert.

Putyin és Kim tavaly Oroszországban, a Vosznocsnij Űrközpontban találkozott egymással, az elemzői jóslatok pedig egyértelműek voltak: az orosz elnök lőszert kér Kimtől, hogy folytathassa Ukrajna szétlövését, Kim pedig űrtechnológiai segítséget és élelmiszert kér cserébe. Putyin azzal kezdte, hogy rakétákért cserébe két olyan ENSZ-határozatot is felrúgott, melyet néhány évvel korábban Oroszország is megszavazott. Az ENSZ 2006-tól fogva veti alá egyre szigorodó szankcióknak Észak-Koreát az atomprogramja miatt. Amikor ezeket a határozatokat Moszkva megszavazta, még nagyon más idők jártak. Oroszország például még nem rohanta le Ukrajnát, nem szigetelődött el maga is a nyugati világ java részétől, és bár már akkor is érvényben voltak bizonyos szankciók vele szemben a Krím bekebelezése miatt, a mostaniakhoz képest jóval kisebb számban és léptékben. A 2022 február végén indított ukrajnai invázió azonban Putyin várakozásaival szemben nem zárult le gyorsan, és az orosz erők olyan tempóban fogyasztották a lőszert, hogy gyárak nem bírták utánpótlással. Így hát az orosz elnök kénytelen volt felmelegíteni az örök és megbonthatatlan barátságot a távol-keleti diktatúrával.

A legutóbbi találkozón Kim Dzsongun „teljes támogatásáról és szolidaritásáról” biztosította az orosz kormányt az ukrajnai háborúhoz, és két fehér Pungsan vadászkutyát ajándékozott Putyinnak. Az orosz elnök köszönetet mondott a támogatásért, és bejelentette, hogy új egyezményt fognak aláírni a kapcsolatok további mélyítésére. A koreai állami média (KCNA) később jelentette, hogy a találkozó után Kim Dzsongun a két kutyát adta ajándékba az orosz elnöknek, amelyeket a koreai központi televízióban is bemutattak. Korábban Mun Dzsein korábbi dél-koreai elnök is kapott egy pár Pungsan vadászkutyát Kimtől 2018-ban, de 2022-ben lemondott róluk, mivel utódja nem nyújtott jogi és pénzügyi támogatást az állatok gondozásához, ami politikai vitát váltott ki Dél-Koreában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a vietnami látogatása során bejelentette, hogy Oroszország nukleáris doktrínájának megváltoztatását fontolgatja, ami további aggodalmakat kelt a nemzetközi közösségben. A jelenlegi doktrína szerint Oroszország csak akkor vetne be atomfegyvereket, ha nukleáris támadás éri, vagy ha olyan hagyományos támadás éri, ami létében fenyegeti az országot. A doktrína megváltoztatásának pontos iránya egyelőre nem ismert, de az orosz vezetés, köztük Dmitrij Medvegyev volt elnök, az ukrajnai háború kitörése óta folyamatosan fenntartja az atomfegyverek bevetésével kapcsolatos fenyegetést. Putyin szerdai észak-koreai látogatásán aláírt egy kölcsönös védelemről szóló átfogó stratégiai partnerségi megállapodást Kim Dzsongunnal, amely tovább erősíti az orosz-észak-koreai kapcsolatokat. Csütörtökön pedig Vietnamba látogatott, ahol kijelentette, hogy „megbízható biztonsági felépítményt” akar építeni az ázsiai–csendes-óceáni régióban, és összesen 11 egyezményt írt alá a vietnami féllel, bár ezek jelentősége alacsonyabb, mint a Moszkva és Phenjan között köttetett megállapodás.