Cser-Palkovics András: Magyar Péter a régi ellenzéket váltotta le

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a Mandinernek adott interjúban beszélt Magyar Péterről, a főpolgármester-választásról és a legutóbbi voksolás tanulságairól.

Cser-Palkovics András kiemelte, hogy Magyar Péter az ellenzéket váltotta le, és a polgári oldalnak is tanulnia kell ebből, hiszen hamarosan, 2026-ban újabb választások következnek. A polgármester szerint Székesfehérvár, mint a keresztény gyökerekre és Szent István örökségére büszke település, kiemelt szerepet szán a KDNP-nek az értékmentésben és hagyományőrzésben.

Magyar Péter pár hónap alatt közel 30 százalékos választási eredményt ért el, ami figyelemre méltó teljesítmény. Cser-Palkovics András szeretné hallani Magyar Péter szakpolitikai véleményét a települések világáról és az önkormányzatiságról. A Tisza Párt és annak szavazói új erőként váltották le a régi ellenzéket, ami fontos következmény, de a polgári oldalnak is tanulnia kell ebből a helyzetből.

A Fidesz számára lehetőség nyílik a finomhangolásra, míg Magyar Péteréknek egyre több konkrét kérdésben kell állást foglalniuk, amit eddig halogattak. Az EP-választás tétjeként meghatározott háború vagy béke dilemmája ma kiemelten fontos ügy, amit országos szinten is érdemes lenne propagálni.

Cser-Palkovics András bántónak tartja, hogy az ellenzéki vezetésű településeket úgynevezett szabad városoknak nevezik, mivel Székesfehérváron mindenki szabadon fejtheti ki véleményét, legyen az Magyar Péter vagy Dobrev Klára. A polgármester szerint az ellenzéki polgármestereknek is el kellene ismerniük, amikor pozitív fejlesztéseket valósítanak meg a kormány támogatásával.

A sikeres választási eredményeket azok a baloldali polgármesterek érték el, akik az együttműködést választották, és a Megyei Jogú Városok Szövetsége is az EU-támogatások feloldására szólította fel az Európai Bizottságot. Cser-Palkovics András hangsúlyozza, hogy az önkormányzatiság érdekében árnyaltan kell fogalmazni és az együttműködésre törekedni.

A 2024. június 9-én megrendezett önkormányzati választásokon Cser-Palkovics András 74,11 százalékkal maradt Székesfehérvár polgármestere, így 2010 óta a negyedik ciklusát kezdi meg a város élén. Korábban az Indexnek adott interjújában az oktatási rendszer kérdéséről és Székesfehérvárt érintő kérdésekről is beszélt.

Kovács Gergely, a XII. kerület frissen megválasztott polgármestere az Indexnek adott interjújában elmondta, hogy nem ő fogja eldönteni a Turul-szobor sorsát, hanem szakértőkkel és történészekkel konzultálva keresnek megoldást. Kovács szerint a részvételi iroda létrehozása és a közösségi költségvetés bevezetése lesz az egyik fő feladata, hogy a lakosok véleményét megismerhessék és bevonhassák őket a döntéshozatalba. Döme Zsuzsanna, Ferencváros alpolgármestere szerint a kultúrpolitika és a lakosság tájékoztatása lesz a fő céljuk a következő időszakban.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt vezetői, Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna, Vitézy Dávidra szavaztak a főpolgármester-választáson, mert úgy vélik, hogy ő többet tudna tenni a fővárosért. A Tisza Párt és Magyar Péter jelenségét figyelemmel kísérik, de egyelőre nem látják, hogy a szavak szintjén túl mire képesek a valóságban. Az új kerületvezetők a közbeszerzések és az ingatlanok eladásának kérdésében is változást szeretnének, hogy a korábbi gyakorlatot megváltoztassák.

Kovács Gergely a marihuánának a XII. kerületben történő legalizálásáról szóló kérdésre úgy válaszolt, hogy egyeztetnek a holland nagykövetséggel, és ha beengednek embereket, akkor ebben a formában megvalósíthatónak látja a lépést. Döme Zsuzsanna szerint az elmúlt öt évben a kultúrpolitika teljes hiánya volt jellemző Budapesten, és úgy gondolja, hogy sok mindent létre lehetett volna hozni egy kis kreativitással és munkával, hiába nem állt rendelkezésre elegendő forrás. Az EP-választás kapcsán Döme elmondta, hogy nem elégedettek az eredménnyel, hiszen egyetlen jelöltjük sem jutott be és még mindig keresik, mivel tudnának sikeresen kampányolni.