Orosz propagandát terjeszt a ChatGPT és a Google Gemini

A NewsGuard által végzett vizsgálat során kiderült, hogy a tíz legnépszerűbb chatbot, köztük a ChatGPT és a Google Gemini, gyakran ismételget hamis narratívákat, amelyek egy orosz dezinformációs hálózathoz köthetőek.

A The Byte jelentése szerint a NewsGuard tesztelte a tíz legnépszerűbb chatbotot, amelyek között szerepelt a ChatGPT, a Google Gemini, az xAI és a Perplexity is. A vizsgálat során arra jutottak, hogy az orosz dezinformációs narratívák beszivárogtak a generatív mesterséges intelligenciába.

Egy olyan weboldal-hálózat terjesztette a tizenkilenc hamis narratívát, amely John Mark Douganhoz, egy volt floridai seriffhelyetteshez kapcsolódik, aki jelenleg menedékjogot élvez Moszkvában. A The New York Times jelentése alapján Dougan mesterséges intelligenciával működtetett álhíroldalakat üzemeltet, amelyek hamis narratívákat népszerűsítenek.

A NewsGuard által végzett ellenőrzés során kiderült, hogy a tíz tesztelt chatbot közül mindegyik meggyőzően ismételte meg Dougan és az államilag támogatott álhír-hálózat által terjesztett hamis narratívákat. A mesterséges intelligencia eszközök többször is hivatkoztak Dougan weboldalaira forrásként.

A chatrobotok által terjesztett bizonyíthatóan hamis állítások között szerepeltek például Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állítólagos korrupciójával kapcsolatos összeesküvések, valamint egy egyiptomi újságíró meggyilkolásának története, amelyet állítólag Alekszej Navalnij özvegye tervelt ki.

A NewsGuard összesen 570 bemenetet tesztelt, és minden egyes chatbotot 57 alkalommal kérdezett meg. A tesztelések során a chatbotok dezinformációk alapján válaszoltak, amikor egy adott összeesküvésről kérdeztek őket, illetve amikor arra kérték őket, hogy írjanak cikket egy hamis, Oroszország által terjesztett narratíváról.