Céline Dion és a gyógyíthatatlan betegség: 17 évvel ezelőtti tünetek

Céline Dion, a világhírű énekesnő, akit két évvel ezelőtt diagnosztizáltak stiff-person szindrómával, már 17 évvel ezelőtt észlelte az első tüneteket. Az énekesnő a betegségével kapcsolatban nyilatkozott, és elárulta, hogy a hangja újjáépülőben van, és egy új Las Vegas-i show-ra készül.

Céline Dionnak nagy vágya, hogy visszatérhessen a színpadra, de orvosa szerint a gyógyíthatatlan betegséggel élete végéig együtt kell élnie. A terápia, amely az izomgörcsök enyhítésére szolgál, segíthet neki abban, hogy újra közönség elé állhasson.

A többszörös Grammy-díjas kanadai énekesnőt 2022-ben diagnosztizálták stiff-person szindrómával, ami egy ritka idegrendszeri betegség. A betegség tünetei között szerepel az izommerevség és a fájdalmas izomgörcsök, amelyek miatt bizonyos testrészek mozdulatlanná válhatnak. Dion állapota miatt tavaly le kellett mondania világ körüli turnéját, beleértve a 2024 márciusára tervezett magyarországi koncertet is.

Az énekesnő egy dokumentumfilmben beszélt a betegségéről, és felidézte az első tüneteket, amelyek tizenhét évvel ezelőtt, egy reggelen jelentkeztek. "Egyik reggel felébredtem, megreggeliztem, és a hangom hirtelen magasabb lett," emlékezett vissza Dion az Irene Taylor által rendezett filmben.

Céline Dion elmondása szerint később már a lábai sem mozdultak akkor, amikor ő szerette volna, gyakran elveszítette az egyensúlyát, és rengeteg fájdalma volt. "Olyan, mintha valaki egyfolytában fojtogatna, mintha valaki nyomná a gégédet, a garatodat," fogalmazott az énekesnő. Hozzátette, hogy a görcsök a torkában kezdődtek, de a hasban, a gerincben és a bordákban is jelentkezhetnek.