Carlo Maria Viganò érsek perrel fenyegeti a Vatikánt

Carlo Maria Viganò olasz érsek bejelentette, hogy pert fog indítani a Vatikán ellen, mivel őt azzal vádolják, hogy kétségbe vonja Ferenc pápa legitimációját.

Az egykori vatikáni diplomata, aki jelenleg ultrakonzervatív nézeteket vall, azt állítja, hogy a Hittani Dikasztérium vádolja skizma, azaz a katolikus egyház megosztásának bűntettével. Emellett azzal is vádolják, hogy megszakította a közösséget Ferenc pápával, és elutasította az egyház modernizációját célzó II. vatikáni zsinatot. Viganò szerint az ellenében felhozott vádpontok között szerepel az is, hogy megkérdőjelezte a pápa legitimitását.

Az érsek úgy véli, hogy gyorsított eljárásban, bíróságon kívüli büntetőperben kell majd számot adnia cselekedeteiről.

Viganò kijelentette, hogy „megtiszteltetésnek tartja az ellenem felhozott vádakat”, és élesen bírálta Ferenc pápát többek között a migránsok okmányok nélküli befogadása, az éghajlatváltozásról szóló és az azonos nemű párok áldásainak engedélyezéséről írt enciklikák miatt, amelyeket ő bolondnak minősített.

Továbbá, Viganò elutasította, kritizálta és elítélte Jorge Mario Bergoglio, az argentin pápa botrányait, tévedéseit és eretnekségeit, és abszolút zsarnoki hatalomkezeléssel vádolta.

2018-ban Viganò, akit egy ultrakonzervatív amerikai egyházi frakció támogatott, arra szólította fel Ferenc pápát, hogy mondjon le. Azzal vádolta a pápát, hogy nem kezelte megfelelően Theodore McCarrick amerikai bíboros szexuális zaklatási vádait.