Bankot robbantott két taxis cég Budapesten

A budapesti taxis fuvarszervezői piac jelentős növekedést mutatott 2023-ban, amelyet nem csak a tarifaemelés, hanem a növekvő forgalom is magyaráz. A piac 80 százalékát két cég uralja, és az Uber is megkezdte a működését a városban, 3000 sofőr előregisztrációjával.

A fővárosi taxis fuvarszervező cégek bevétele tavaly 9,2 milliárd forintra rúgott, ami 37 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ebben szerepet játszott a 2023. március 6-án bevezetett 10 százalékos tarifaemelés, valamint a külföldi vendégéjszakák 12,5 százalékos növekedése is.

A bevételek emelkedése ellenére a taxis cégek által generált összeg nem tükrözi teljes mértékben azt, amit az utasok a taxikban költenek, hiszen ezek a vállalatok a sofőrök és utasok összekapcsolásából származó díjakból részesülnek.

A taxis piac legnagyobb szereplője a Bolt, amely 4,2 milliárd forintos bevételt és 1,2 milliárd forintos profitot ért el tavaly, és 1,1 milliárd forintot osztalékként kifizetett. A Bolt sikerének egyik kulcsa a kedvező kondíciók nyújtása a sofőrök számára, valamint a nemzetközi ismertség, amely vonzza a külföldi utasokat.

A Főtaxi, amely a második legnagyobb szereplő 3,2 milliárd forintos bevétellel és 264 millió forintos profittal, együttműködést kötött az Uberrel, amelynek szolgáltatása nemrég indult el Magyarországon. Az Uberrel való együttműködés révén a Főtaxi azokra a turistákra számít, akik az Uber applikációját keresik a városban.

A piac jelenlegi helyzetét jellemzi, hogy a Bolt és a Főtaxi együttesen közel 80 százalékát birtokolják, és az Uber belépésével a verseny még inkább korlátozottá válhat. A verseny a fix fuvardíjak miatt inkább a szolgáltatás minőségében és elérhetőségében nyilvánul meg.

A 6X6 Taxi a harmadik legnagyobb szereplő 675 millió forintos bevétellel, de veszteségesen zárt két egymást követő évben. A City Taxi 554,2 millió forint bevétellel és 3 millió forintos profittal zárt, de a taglétszáma csökkenő tendenciát mutat.

A Taxi 4 bevétele évről évre csökken, míg az MB Elit és a Taxim növekedést mutatott 2022-höz képest, 269 és 242 milliós bevétellel.

Az Uber vonzereje a sofőrök számára is jelentős lehet, hiszen az előregisztrációs időszakban már 3000 sofőr jelezte csatlakozási szándékát.