Borvendég Zsuzsanna átveszi Toroczkai László EP-mandátumát

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön kiadta Borvendég Zsuzsannának, a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjének Toroczkai László lemondása miatt megüresedett európai parlamenti (EP-) mandátumot.

Az NVB a június 9-ei EP-választás eredményét 2019. június 14-én állapította meg, de a határozat ellen benyújtott felülvizsgálati kérelem elutasítását követően, június 19-én vált jogerőssé a választási eredmény. Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom listavezetője, írásban mondott le mandátumáról, amely lemondás a választási eredmény jogerőre emelkedésével, szerdán lépett hatályba.

A törvény értelmében, ha egy képviselő megbízatása megszűnik, a párt által megnevezett, a listán eredetileg szereplő jelöltek közül kell kiadni a mandátumot. A Mi Hazánk Mozgalom törvényes képviselője Borvendég Zsuzsannát jelölte a mandátum átvételére, aki a lista 3. helyén szerepelt.

Az NVB a bejelentés alapján, mely megfelelt a törvényi feltételeknek, kiadta a mandátumot Borvendég Zsuzsannának. Ő a határozat jogerőre emelkedését követően, a jövő héten veheti át a mandátumot az Országgyűlés Irodaházában, a többi megválasztott magyar EP-képviselővel együtt.