Vigyázzon, itt az új fóbia!

Interneten terjedő fóbia vagy tömegpszichózis a lyukaktól való félelem? Vajon mi áll a hátterében és vannak-e tanulságai a tudomány szempontjából?

Az emberek egy része erős viszolygást és undort érez, ha természetes lyukacsos, apró üregek szabdalta felületeket lát, mint amilyen egy méhsejt vagy a lótusz magháza. Ez a tripofóbia, amit hivatalosan 2013-ban írtak le az Essexi Egyetem pszichológusai.

A fóbia felfedezésének körülményei is érdekesek, hiszen úgy vélik, hogy az interneten terjedt el, például a közösségi médián megosztott fotók hatására. Az első említést egy internetes fórumban tették nyolc évvel a hivatalos leírás előtt, és az érintettek különböző weboldalakon és Facebook csoportokban osztották meg tapasztalataikat. A Wikipedia szerkesztői többször is törölték a témáról szóló szócikket a megbízható források hiánya miatt.

A tudomány számára a tripofóbia hosszú ideig nem létezett, és felmerült annak lehetősége is, hogy az egész csak egy médiapszichózis. Az essexi kutatók, Geoff Cole és Arnold Wilkins által végzett vizsgálatok szerint a férfiak 11 százaléka, a nők 18 százaléka érez viszolygást a lyukacsosságtól, és a fóbiások körében 15 százalékra becsülték az érintettek arányát. Egy 2023-as kínai kutatás ezt 17,6 százalékra tette, míg Cole és Wilkins legfrissebb kutatása 10 százalékra korrigálta ezt az arányt.

A fóbiák kialakulásánál fontos szerepet játszik a társas tanulás, és felmerül a kérdés, hogy vajon az interneten is terjedhet-e egy fóbia. Cole és Wilkins friss kutatása szerint a tripofóbiáról beszámoló emberek 64 százaléka a közösségi médiában találkozott először az érzéssel. Ugyanakkor több kutatás is kimutatta, hogy az internetet alig vagy egyáltalán nem ismerő kisgyermekek is taszítónak találják a lyukacsos dolgokat.

Ez arra utalhat, hogy a tripofóbia nem csupán pszichológiai állapot, hanem evolúciós örökség is lehet, hiszen a lyukacsos látvány természetes fenyegetésekre emlékeztethet. Az essexi kutatók szerint az adatok alapján mind a társas tanulás, mind a nem társas tanulás szerepet játszik a tripofóbiában, tehát az internet segítségével az emberek egy örökletes viszolygást fedezhettek fel.