Az orosz hadsereg létszámának és képességeinek változásai Ukrajnában

Az AP jelentése szerint az orosz hadsereg létszáma Ukrajnában elérte a 650 ezer főt, ami majdnem ötszöröse a konfliktus kezdetén állomásozó erőknek. Az ukrán védelmi erők rugalmas stratégiával és a nyugati fegyverszállítmányoknak köszönhetően lassították az orosz előrenyomulást, de a nyár folyamán további területek elvesztésére számítanak.

Az ukrán katonák a lapnak nyilatkozva elmondták, hogy az orosz tüzérség előnye csökkent, már "csak" ötszörös túlerőben vannak, viszont az orosz légierő fölénye továbbra is jelentős. Az ukránok szerint legalább 130 F-16-os vadászbombázóra lenne szükségük, hogy ellensúlyozzák ezt a fölényt. A brit hírszerzés szerint az orosz haderő az elmúlt napokban nagyobb hangsúlyt helyezett az ukrán repülőterek támadására, válaszul az orosz reptereket érő támadásokra és az F-16-os vadászbombázók érkezése előtti megelőző csapásként.

A háború kezdete óta az orosz támadóerő mérete és taktikai képessége jelentősen nőtt. Az oroszok éjszakai támadásokat hajtanak végre, több irányból indítanak offenzívákat, és a drónelhárító képességük is javult. Az ukránok innovatív módszerekkel válaszolnak, például egy ukrán Telegram-csatorna által megosztott videón egy Lancet-drón (állítólagos) megsemmisítése látható, amelyet egy hagyományos FPV-drón segítségével lőttek le. A Lancetek sebessége akár a 110 kilométer per órát is elérheti, ami zuhanórepülés esetén akár 300 kilométer per órára is emelkedhet, így a sikeres lelövésük különösen jelentős teljesítménynek számít.

Az ukrán katonai vezetés arra számít, hogy a nyár során az orosz hadsereg még több területet fog elfoglalni. Ugyanakkor az ukrán támadások hatására az oroszok egyre távolabb telepítik repülőgépeiket a frontvonaltól, ami hosszabb repülési időt és kevesebb pihenőidőt jelent az orosz pilóták számára, ami a brit hírszerzés szerint összefügghet az egy héttel ezelőtti, Szu-34-es vadászbombázó lezuhanásával Észak-Oszétiában.