Az álmodozók versenye: Egy animátor története

Az animációs filmek világában rejlő kihívások és álmok kerülnek a középpontba a Japán Online Filmfesztiválon bemutatott Anime Supremacy című filmben, amely a rajzfilmkészítés kevésbé ismert aspektusait tárja fel.

Szaito Hitomi, aki korábban közigazgatási állásban dolgozott, elhagyja biztos munkáját, hogy megvalósíthassa álmát: saját animációs sorozatot készítsen, és felülmúlja idolját, Odzsi Csiharut. A Tokei Animation stúdióban töltött hét év után végre lehetőséget kap, hogy elkészítse a saját sorozatát, amelynek során szembesül a filmkészítés buktatóival és szépségeivel. A kezdeti kételyek ellenére Hitomi a nagy vetélytárs, Csiharu támogatását is megkapja, amikor a panelbeszélgetésen érdeklődést mutat a sorozata iránt.

A két animátor közötti verseny az idővel folytatódik, mindketten a szezon legjobb animéjének elkészítésére törekszenek. Csiharu számára a nagy visszatérés, Hitomi számára pedig a karrierje áttörése a tét, mindössze három hónap áll rendelkezésükre. A kihívások között szerepel az alkotói válság és a rajzfilmes világ belső viszonyainak megismerése is.

A film bemutatja a főhős és a producere közötti nézeteltéréseket is, amelyek a rajzfilmkészítés eltérő megközelítéseiből fakadnak. Hitomi, mint elsőfilmes animátor-rendező, a tehetség és a történetvezetés fontosságát hangsúlyozza, míg a producere a sikeres elérés és a marketing jelentőségét emeli ki.

Csiharu számára a motivációt Hitomi jelenti, de a stúdió vezetői által rákényszerített „üdvöske” szerep és a főhősnő halálának megtiltása motiválatlanságot okoz neki. A film Hitomi gyerekkori történetébe is betekintést nyújt, ahol egy kisfiú, Taijo történetén keresztül mutatja be, hogy az animáció milyen hatással lehet az emberek életére.

A film végén Hitomi sorozata erős második helyezést ér el a nézettségi versenyben, és a szomszéd kisfiú, Taijo is nyitni kezd a kortársai felé, ami Hitomi számára többet jelent a győzelemnél. A film egy másik fontos témája a szülői egyedülállóság és annak hatásai, valamint a művészi önkifejezés és a marketing közötti konfliktus, amelyekkel egy nőnek meg kell küzdenie, ha elhagyja a biztos állását egy hivatásért.

A cikk közcímei a filmben elhangzott idézetek. A filmet a Japán Online Filmfesztivál oldalán nézhetik meg.

Utazási figyelmeztetés: Japánban egy húsevő baktérium terjed, amely több mint ezer embert fertőzött meg, és a fertőzöttek harmada belehalhat a kórba. Rusvai Miklós virológus szerint a baktérium nem terjed emberről emberre, és nem képes pandémiát okozni, mint a Covid vagy a kanyaró. A legjobb védekezés a megfelelő sebellátás. Japánba utazni továbbra is biztonságos, de a sebek megfelelő ellátása kiemelten fontos. A virológus szerint a madárinfluenza jelent nagyobb veszélyforrást, mivel néhány hónapja egy szarvasmarha fertőzött meg egy másikat, ami közelebb hozza a lehetőségét, hogy emberről emberre terjedjen.

A koronavírus kapcsán Rusvai Miklós elmondta, hogy a vírus nyáron szabadságra megy, és már nem jelent akkora veszélyt, mint korábban. A virológus maga sem oltatja magát, de ismerősei között vannak, akik minden ősszel kérnek vakcinát.