Kásler Miklós hazugság vádjával kapcsolatos alkotmányjogi panaszát elutasították

Az Alkotmánybíróság nem foglalkozott érdemben Kásler Miklós korábbi emberi erőforrás miniszter alkotmányjogi panaszával, amelyet azért nyújtott be, mert Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő hazugnak nevezte.

A Hvg.hu beszámolója szerint az ügy Kunetz Zsombor, az egészségügyi szakértő Facebook-oldalán tett kijelentésével kezdődött. Kunetz azzal vádolta meg Kásler Miklóst, hogy hazudott, amikor azt állította, hogy Németországban felfüggesztették a rákbetegek diagnosztikai és terápiás ellátását, mivel az Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnöke szerint ez az állítás nem igazolható. Kunetz szerint ez alapján Kásler minden korábbi állítása megkérdőjelezhető, és ő maga méltatlan a közéleti szerepvállalásra és az orvosi hivatás gyakorlására is. Kásler ezt követően beperelte Kunetzet, öncélú sértegetés és becsmérlő kijelentés miatt.

A per 2022 óta húzódik, mivel a bíróságok Kunetz Zsombor kijelentéseit véleménynek ítélték, és kimondták, hogy Kásler Miklósnak, mint közszereplőnek, el kell viselnie a sértő megjegyzéseket is. Kásler azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és alkotmányjogi panaszt nyújtott be, amit az Alkotmánybíróság most elutasított.

Az Alkotmánybíróság döntése szerint a Kúria helyesen értékelte Kásler közszereplői minőségét, és azt, hogy egy állami vezető szavahihetőségének megkérdőjelezése nem érinti az emberi méltóság érinthetetlen magját, így az alkotmányjogi panasz nem volt megalapozott.