Az ÁKK csökkentette a 12 hónapos kincstárjegy aukciós átlaghozamát

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a csütörtöki aukcióján 30 milliárd forint értékben hirdetett meg 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, melynek aukciós átlaghozama csökkent.

Az elsődleges forgalmazók jelentős érdeklődést mutattak, összesen 127,4 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot. Az ÁKK ebből a nagy érdeklődésre reagálva, a tervezettnél kétszer több, 60 milliárd forint értékű kincstárjegyet fogadott el. Az aukciós átlaghozam 6,53 százalékra rúgott, ami 24 bázisponttal marad el az előző aukción kialakult átlaghozamtól, ugyanakkor 4 bázisponttal haladja meg a szerdai másodpiaci referenciahozamot.

A 12 hónapos diszkont kincstárjegyeken kívül az ÁKK az ötéves változó kötvényeket is piacra dobta. A meghirdetett mennyiséget 5,5 milliárd forinttal megemelve, összesen 15,5 milliárd forint értékben értékesítette a kötvényeket, miután az elsődleges forgalmazóktól 37,1 milliárd forint értékű ajánlat érkezett.

A hétéves változó kamatozású kötvények esetében azonban az ÁKK csökkentette a meghirdetett összeget. Az eredeti tervhez képest 1,5 milliárd forinttal kevesebb, 8,5 milliárd forint értékben kerültek értékesítésre a kötvények, amelyekre 11,2 milliárd forintos ajánlat érkezett az elsődleges forgalmazóktól.