Anne Hidalgo a Szajnában fürdik, hogy bizonyítsa: biztonságos lesz az olimpia

Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo bejelentette, hogy a július 15-ével kezdődő héten, bő egy héttel az olimpia kezdete előtt megfürdik a Szajnában, hogy cáfolja a folyó szennyezettségével kapcsolatos aggodalmakat.

A városvezető korábban is ígéretet tett a fürdőzésre, azonban a megmártózás időpontját többször is módosította, például az előrehozott parlamenti választások miatt. Az insidethegames.biz és az MTI beszámolója szerint Hidalgo ezzel szeretné eloszlatni azokat a félelmeket, amelyek szerint a Szajna szennyezettsége miatt nem lenne lehetséges olimpiai eseményeket, mint például a 10 km-es nyíltvízi úszóversenyeket és a triatlonosok úszóviadalait a folyóban megrendezni.

A Szajna állapotát kritizálók szerint a folyó tisztítása és a tiszta vízzel teli tárolómedencék kialakítása ellenére is, ha nagy eső esik, a víz ismét elkoszolódhat, ami veszélyeztetheti a sportolók egészségét. Az insidethegames.biz azt írja, hogy a Szajna megtisztításának költségeit körülbelül 1,4 milliárd euróra becsülik.

Hidalgo mellett a tervek szerint Emmanuel Macron francia elnök is megmártózik a Szajnában, amibe a legtöbb párizsi inkább csak belepottyantana. Legalábbis erről szól az a június 23-ra szervezett közösségi tiltakozás, ami #JeChieDansLaSeineLe23Juin szlogennel terjedt el az interneten. A hashtag lefordítva azt jelenti, hogy: „Június 23-án belesz…k a Szajnába.” A résztvevők egy 5,3 milliárd forintnak megfelelő eurós államilag támogatott beruházás ellen tiltakoznak, aminek célja a Szajna megtisztítása az olimpiai játékok előtt.

A Szajnában 1923. óta tilos a fürdés, azóta kizárólag áruszállító és turista hajók használják – illetve sokan szemétlerakóként tekintenek a közel 800 kilométer hosszú folyót.

A párizsi olimpiai játékokat érintő egyéb hírekben, Katie Archibald kétszeres olimpiai bajnok pályakerékpáros lábtörés miatt nem indulhat a párizsi ötkarikás játékokon. Az ötszörös világ- és 20-szoros Európa-bajnok bringást a saját kertjében érte baleset: kedden megbotlott egy lépcsőben, ennek következtében elmozdult a bokacsontja, eltört a sípcsontja és a szárkapocscsontja, valamint a szalagjai is megsérültek. Szerdán megműtötték, és várhatóan már csütörtökön hazamehet a kórházból. A British Cycling közleményében azt írta, hogy megszakad a szívük, amiért Archibald lemarad a párizsi olimpiáról. „Osztozunk Katie szívfájdalmában a sérülése miatt. Most arra összpontosítunk, hogy a lehető legjobb támogatást nyújtsuk neki a rehabilitáció megkezdésekor” – írták.

A magyar olimpiai csapatot érintő friss hírek szerint a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danutát nem nevezték az olimpiai keretbe. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége elfogadta Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitánynak az MKKSZ versenysport bizottsága által is támogatott előterjesztését. A női négyes tekintetében még nem dőlt el, hogy Csipes Tamara, Fojt Sára és Gazsó Alida Dóra mellett Pupp Noémi vagy Lucz Anna lesz-e az egység negyedik tagja. Csipes és Gazsó három számban állhat rajthoz Párizsban, a férfi kajak négyes pedig a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállításban versenyez majd.