Amerikai légicsapásban elhunyt az Iszlám Állam egy magas rangú vezetője

Az Egyesült Államok hadserege bejelentette, hogy egy szíriai légicsapás során sikerült likvidálniuk az Iszlám Állam nemzetközi terrorhálózat egyik magas rangú vezetőjét. A műveletet az amerikai katonai parancsnokság, a CENTCOM hajtotta végre.

A Központi Parancsnokság szerdai közleménye szerint a légicsapás során Oszáma Dzsamal Mohamed Ibrahim al-Dzsanabit, az Iszlám Állam egyik vezető tisztviselőjét ölték meg. A CENTCOM kiemelte, hogy al-Dzsanabi halála jelentősen meg fogja zavarni a terrorhálózat képességét az információgyűjtésre és a terrortámadások végrehajtására.

A hadsereg továbbá megerősítette, hogy a támadás során nem merült fel civil áldozatok esése, ami azt jelenti, hogy a légicsapás célzott és pontos volt. Az Iszlám Állam elleni küzdelem így újabb jelentős lépéssel haladt előre.

Az Egyesült Államok csapatai azzal a céllal állomásoznak Szíriában, hogy megakadályozzák az Iszlám Állam újjáéledését. Az amerikai csapatok a Kurd Népvédelmi Erők (YPG) és szövetségesei által ellenőrzött területeken állomásoznak az országban.

Annak ellenére, hogy 2019-ben bejelentették a terrorhálózat feletti katonai győzelmet, sejtjei még mindig aktívak az országban. Egy washingtoni védelmi tisztviselő szerint körülbelül 700 amerikai katona tartózkodik még mindig Szíriában, ami tovább erősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét a régió stabilitásának fenntartása mellett.