Stonehenge rongálása: Aktivisták őrizetben

Környezetvédelmi aktivisták narancssárga festékkel fújták össze Nagy-Britannia legrégebbi nevezetességét, a Stonehenge-et, a nyári napforduló előestéjén, ami miatt két személyt letartóztattak.

A CNN beszámolója szerint az incidensre mindössze egy nappal azelőtt került sor, hogy hatalmas tömeg gyűlt volna össze a helyszínen a nyári napforduló megtekintése végett. A Just Stop Oil nevű szervezet két aktivistája a közösségi médiában közzétett videón látható, amint narancssárga festékkel lefújják a történelmi emlékművet. A csoport követelése, hogy a júliusi brit parlamenti választás után a hivatalba lépő kormány írjon alá egy jogilag kötelező erejű szerződést a fosszilis tüzelőanyagok 2030-ig történő fokozatos kivonásáról.

A Wiltshire-i rendőrség tájékoztatása szerint az akció helyi idő szerint kedd délután 7 óra körül történt a délnyugat-angliai Salisbury mellett. A rendőrség a két tüntetőt, egy 21 éves oxfordi diákot és egy 73 éves birminghami férfit, az emlékmű megrongálásának gyanúja miatt vette őrizetbe.

A Stonehenge hivatalos képviselői az esetet „rendkívül felkavarónak” ítélték meg, és a szakértők jelenleg is vizsgálják a kár mértékét. Rishi Sunak brit miniszterelnök a közösségi médiában úgy nyilatkozott, hogy a „Just Stop Oil szégyen.”

Ez a csoport nem először került be a hírekbe hasonló akciókkal; a múlt hónapban két tüntető összetörte a Magna Carta 13. századi brit kéziratot védő üveget a British Museumban. A klímaaktivisták egyre több figyelmet követelő tiltakozásokat szerveznek, mint például a Mona Lisa és Van Gogh Napraforgók festménye elleni támadások.

Csütörtökön a Just Stop Oil aktivistái tovább folytatták akcióikat, és megpróbálták narancssárga festékkel lefújni Taylor Swift magánrepülőgépét, de mivel azt nem találták meg a VIP repülőtéren, ezért találomra két másikat festettek le - számolt be az Euronews. A 28 éves Jennifer Kowalski és a 22 éves Cole Macdonald, a Stansted repülőtér VIP magánrepülőterére betörve, Taylor Swift repülőgépét próbálták megcélozni, mivel a popsztár a tervek szerint ezen a héten pénteken, szombaton és vasárnap lép fel a Wembley Stadionban, a világkörüli Eras turnéja keretében.

Macdonald szerint „két világban élünk: az egyikben, ahol a milliárdosok luxusban élnek, és mindenhova magánrepülőgépekkel tudnak elrepülni, a másikban, ahol számtalan millió emberre embertelen körülmények várnak.” Eközben szerinte azok akiknek ez a rendszer lehetővé teszi, hogy ezt a rendkívüli gazdagságot felhalmozzák, mindenki más kárára, tönkreteszik az emberi élet fenntartásához szükséges feltételeket és egy gyorsan gyorsuló, soha véget nem érő kegyetlen nyárba kényszerítenek mindenkit.

„A milliárdosok nem érinthetetlenek, az éghajlati összeomlás mindannyiunkat érint.” - mondta.

A Stansted repülőtér szóvivője elmondta, hogy röviddel hajnali 5 óra után a rendőrség letartóztatott két tüntetőt, akik behatoltak a repülőtérre, távol a kifutópályától és a fő utastermináltól. „Elővigyázatosságból a kifutópálya üzemeltetését rövid időre felfüggesztették, de a járatokat nem zavarták meg, a repülőtér és a járatok a szokásos módon üzemelnek” – tette hozzá.

A Just Stop Oil videókat tett közzé a közösségi médiában arról, ahogy betörnek a Stansted repülőtérre, ahol szerintük Taylor Swift gépe is állomásozott. A felvételeken két tüntető látható, amint lyukat vágnak egy kerítésen, és narancssárga festéket fújnak egy repülőgépre.

A tüntetők követelése, hogy a kormányok megállapodjanak egy, a kőolaj, a földgáz és a szén kitermelését és elégetését 2030-ig megszüntető tervezetről. A csoport további tüntetésekre figyelmeztetett, és jelezték, hogy ha nem védik meg az általuk képviselt embereket, akkor a Just Stop Oil támogatói, valamint Ausztria, Kanada, Norvégia, Hollandia, Kanada és Svájc polgárai is csatlakozni fognak az ellenálláshoz ezen a nyáron.