Svájci jegybank: Kamatcsökkentés a várakozásoknak megfelelően

A svájci központi bank (SNB) pénteki hatállyal 0,25 százalékponttal, 1,25 százalékra mérsékelte az irányadó kamatát, amely összhangban van a piaci többség előzetes várakozásaival.

Az SNB a márciusi meglepetésszerű kamatcsökkentés után ismét lépett, ezzel tovább enyhítve a monetáris politikáját. A korábbi 1,75 százalékról 25 bázisponttal csökkentett kamat mostani mérséklése révén az SNB kamata a G10 országok jegybankjai között a legalacsonyabbak közé került, kivéve a japán központi bankét.

A kamatcsökkentést követően kiadott közlemény szerint a svájci bankok az SNB-nél elhelyezett látra szóló betéteik után egy meghatározott küszöbértékig az irányadó kamatláb szerinti, afölött pedig 0,75 százalékos kamatot kapnak.

Az SNB továbbá jelezte, hogy kész aktívan részt venni a devizapiacon, és szorosan figyelemmel kíséri az inflációs folyamatokat. A közlemény szerint a jegybank kész monetáris politikáját módosítani, ha ez szükséges ahhoz, hogy az infláció középtávon az árstabilitás célkitűzéseinek megfelelő tartományban maradjon.

Svájcban az infláció mértéke a márciusi 1 százalékról áprilisban 1,4 százalékra nőtt.