„Ároktemető” Országos Színházi Találkozó győztese a sepsiszentgyörgyiek előadása

A Kaposváron megrendezett re:OSZT, azaz a megújult Országos Színházi Találkozó díjait csütörtök este adták át, ahol a legjobb előadás díját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nyerte. A legjobb női és férfi szereplők elismeréseit Tokai Andrea és Ifj. Vidnyánszky Attila vehette át.

Az eseményt a kaposvári Csiky Gergely Színház és annak igazgatója, Fülöp Péter szervezte, aki a Magyar Teátrumi Társaság titkáraként új korszakot hirdetett a színházi világban. A találkozóra olyan intézményeket is meghívtak, amelyek korábban távol maradtak hasonló rendezvényektől. Az Örkény Színház elfogadta a meghívást, miután a szervezők lépéseket tettek a korábban kirekesztett kritikusok és függetlenek felé.

A versenyprogramról egy négyfős előzsűri döntött, amely 130 produkcióból választotta ki a 16 nagyszínpadi és kamaraelőadást. A szakmai zsűri tagjai között Kulcsár Edit és Kis Domonkos Márk voltak, míg a hatfős színészzsűrit két színházi szakszervezet delegált tagjai alkották.

A díjátadón a legjobb díszletért Theodórosz Terzopulosz, a legjobb látványért Keresztes Tamás-Hoffer Károly kapott elismerést. A MASZK zsűri a legjobb színésznőnek Tóth Zsófiát, a legjobb színésznek László Csabát választotta, míg a Básti Lajos-díjat Zsigmond Emőke és Karácsony Gergely érdemelte ki.

Az Országos Színházi Találkozó története 1982 óta íródik, melynek szakmai feladatait a Magyar Színházi Társaság látta el, és Pécs városa volt a hosszú ideig állandó helyszín. Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke éveken át kritizálta a POSZT szellemiségét. A Magyar Színházi Társaság 2019-ben kilépett a tulajdonosi körből, és a teátrumi társaság vette át a helyét. A pandémia miatt 2020-ban elmaradt a fesztivál, majd 2021-ben a Magyar Teátrumi Társaság bejelentette a POSZT megszüntetését.

A színházi találkozó újragondolásával a szakmai-világnézeti oldalak közeledését célozták meg, és a Színházi Olimpia keretében rendezték meg az új Országos Színházi Találkozót Debrecenben.

A kaposvári esemény nyitónapján konfliktus is kirobbant, amikor a színházi szervezetek szabályozását érintő konferenciát a kulturális tárca államtitkára lemondta. A színházi vezetők nyílt levelet fogalmaztak meg, amelyben egyeztetési fórum szervezését kérték a kaposvári eseményen, de ez nem valósult meg.

Fülöp Péter, a fesztivál igazgatója sikeresnek ítélte a rendezvényt, és úgy nyilatkozott, hogy a különböző gondolkodású színházcsinálók össze tudtak gyűlni. A következő Országos Színházi Találkozót a szolnoki Szigligeti Színházban rendezik meg.