A hőség veszélyei a munkahelyeken és a szükséges intézkedések

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) hangsúlyozza a hőségprotokoll és a hatósági ellenőrzések fontosságát a munkahelyi hőguta és hőstressz megelőzése érdekében.

A MASZSZ szerint a hőség a "csendes gyilkos", amely különösen nagy veszélyt jelent Magyarországon a dolgozó emberekre, mivel a munkahelyek többsége nem rendelkezik klímaberendezéssel, és a munkáltatók gyakran nem tartják be a munkavédelmi előírásokat. Ebből kifolyólag a szakszervezet a hőségprotokoll kidolgozását és annak kollektív szerződésbe való beépítését, valamint a hatósági ellenőrzések gyakoriságának növelését szorgalmazza. Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke kiemelte, hogy a klímaváltozás okozta forró nyarak halálos veszélyt jelentenek a munkavállalókra, és a tragédiák megelőzésében a munkáltatóknak és a kormánynak is van felelőssége.

A szakszervezet részt vett az AdaptHeat projektben, amely a hőségben végzett munka veszélyeire és a védőintézkedések haladéktalan szükségességére hívja fel a figyelmet. A projekt tapasztalatai alapján a MASZSZ egy kötelező hőségprotokoll és egy automatikusan aktiválódó mérőrendszer létrehozását várja el, amely jelzi a veszély fokozatát és a szükséges intézkedéseket. Zlati Róbert hangsúlyozta, hogy a megelőzési terv kidolgozásához a szakszervezetek, a munkáltatók, a kormány és a tudományos szféra együttműködése elengedhetetlen. Ugyanakkor kritikát fogalmazott meg a magyar kormány felé, amiért a munkahelyi egészségügyet felesleges adminisztrációnak tekinti, és a kötelező munkavédelmi oktatást is lazította.

A MASZSZ elvárja, hogy a forró időszakban gyakoribb legyen a munkavédelmi hatósági ellenőrzés, és szigorú büntetést kapjon az a munkáltató, aki a kánikulában figyelmen kívül hagyja az előírásokat, ezzel veszélyeztetve az ott dolgozók egészségét és életét. A közleményükben hangsúlyozták, hogy az EU-ban május és szeptember között minden második napon halálos balesetet okoz a hőstressz, amely számos betegség kiváltója is lehet.

A szövetség felhívja a helyi szakszervezeti vezetők figyelmét arra, hogy a hőségre érvényes biztonságot garantáló kitételekről állapodjanak meg a munkáltatókkal, és ezeket rögzítsék kollektív szerződésben is.