A gyors fogyás veszélyei és hatása a reprodukciós egészségre

Magyarországon az elhízás és a túlsúly komoly problémát jelent, ami már a tinédzser lányoknál is megfigyelhető, és jelentős hatással van a reprodukciós képességre.

Egy tudományos konferencián, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottsága rendezett, szakértők az elhízás és a túlsúly hatásait tárgyalták, különös tekintettel a reprodukciós képességre. Németh Gábor nőgyógyász szerint hazánkban a lakosság 62 százaléka túlsúlyos, és 27 százalék elhízott, ami globális összehasonlításban is kiemelkedően magas. A testtömeg-index (BMI) alapján 18,5 alatti érték alultápláltságot, 25 és 30 között túlsúlyt, 30 felett pedig elhízást jelent.

Az elhízott betegek kezelése különösen nehéz feladatot jelent a sebészek számára, mivel a műtéti beavatkozások során nehezebben hozzáférhetőek az érintett szervek. Párducz László gyermeknőgyógyász kiemelte, hogy a túlsúly és az elhízás hatással van a nők reproduktív egészségére is, például összefüggésben áll a menstruációs ciklussal és a policisztás petefészek szindrómával (PCOS).

A férfiak esetében Pásztor Norbert andrológus szakorvos szerint az elhízás következtében a tesztoszteronból ösztrogén képződik, ami csökkentheti a termékenységet. Várbíró Szabolcs nőgyógyász, endokrinológus a magyar betegek általános jellemzőiről beszélt, kiemelve, hogy sokan idősebb korban és túlsúllyal próbálnak gyermeket vállalni.

Dusa Fanny dietetikus szerint a minőségi alultápláltság veszélyeire kevesebb figyelem irányul, pedig a gyors fogyást ígérő diéták nem biztosítanak megfelelő tápanyagbevitelt. A glutén vagy a tejtermékek indokolatlan kizárása, valamint a szénhidrátcsökkentett étrendek nem feltétlenül jelentenek megoldást, és akár elhízáshoz is vezethetnek. A dietetikus hangsúlyozta, hogy a megfelelő tápanyagbevitelre kell összpontosítani, különösen gyermekvállalás előtt.

A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésében jelent meg.