Óriási lépés a nőgyógyászatban: fontos felvásárlást jelentett be a Richter

A Richter Gedeon Nyrt. több jelentős akvizíciót hajtott végre az idei évben, különösen a nőgyógyászati és biotechnológiai területeken, legutóbb pedig egy újabb fontos felvásárlásról számolt be.

Az év első jelentős tranzakcióját január végén jelentette be a társaság, amikor 82,8 millió euróért 9,08 százalékos részesedést szerzett a Formycon AG német biotechnológiai vállalatban. A Formycon a bioszimiláris gyógyszerek piacán tevékenykedik, és már rendelkezik egy piacra bevezetett termékkel, további öt készítmény pedig fejlesztés alatt áll. A Richter szerint a biologikumok és bioszimiláris termékek piaci részesedése növekedni fog, és a társaság elkötelezett a terület iránt.

A Richter-Helm BioTec és a Richter-Helm BioLogics német biotechnológiai vegyesvállalatokban a Richter kivásárolta a másik tulajdonost, így 100 százalékos tulajdonossá vált, több mint 110 millió euróért, és további kifizetéseket helyezett kilátásba a cégek teljesítményétől függően. A Richter-Helm BioLogics észak-németországi központú vállalat, amely a mikrobiológiai bérgyártás és -fejlesztés területén vezető, és idén fejez be egy 100 millió euró értékű kapacitás bővítést.

A Richter a nehéz pénzügyi helyzetbe került Mithra Pharmaceuticals belgiumi eszközeire is ajánlatot tett, és a tranzakció 175 millió euró értékben zárult, amely a nőgyógyászati üzletágat erősíti. A megállapodás során megszerzett szellemi tulajdonjogok közé tartozik az Estelle és a fejlesztési fázisban lévő Donesta.

Legutóbb a Richter a BCI Pharma-t vásárolta fel 12 millió euróért, amely egy magántulajdonban lévő biotechnológiai vállalat, és számos nőgyógyászati indikációban végez eredeti kutatást. A BCI Pharma kináz kutatásban szerzett szakértelmével értékes preklinikai jelölt molekulákat fedezett fel. A Richter célja, hogy az évtized végére Európa vezető nőgyógyászati piaci szereplőjévé váljon. A BCI Pharma jelenleg két telephellyel rendelkezik: a gyógyszerkémiai egység Montpellierben, Franciaországban található, míg a biológiai kutatócsoport Liègeben, Belgiumban van.

A Richter részvényei a bejelentést követően 0,8 százalékot emelkedtek, így kismértékben felülteljesítő a részvény a magyar tőzsdén. A társaság 2023-as pénzügyi évében a bevételek több mint harmadát, és a tisztított EBIT közel 17 százalékát realizálta a nőgyógyászati üzletágból. A menedzsment jelentős előrelépésre számít az év vége előtt minden üzletágban, és megerősítette az idei évre vonatkozó célkitűzését, miszerint a 2024-es árbevétel 2,15-2.25 milliárd euró között, a tisztított EBIT pedig 725-750 millió euró között lehet.