Jövőre négy évre bezár a párizsi Pompidou Központ

Egy francia-japán-mexikói építésztrió alakítja át a Pompidou Központot, amely 2025 végén felújítás miatt négy évre bezár.

A francia Nicolas Moreau és a japán Hiroko Kusunoki, valamint a mexikói Frida Escobedo lesznek a projekt vezető építészei. A Moreau Kusunoki építésziroda és Frida Escobedo korábbi munkái között szerepel a Sciences Po Paris központi pavilonja és a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum modern művészeti szárnyának átépítése.

A Pompidou Központ teljes körű felújításának terveit már 2021-ben bejelentette a francia kormány. Eredetileg 2023 és 2027 között tervezték a bezárást, azonban a kezdetet későbbre, a 2024-es párizsi olimpia utánra halasztották. A fokozatos bezárás 2024 őszén kezdődik, és az épület 2025 szeptemberében zár be a látogatók előtt.

A felújítás szükségességét az épület korróziója indokolja. Az asbesztmentesítés mellett a biztonsági, technikai és energetikai normák frissítése, valamint az akadálymentesítés is része a terveknek. A felújítás költsége 262 millió euró, amit a francia állam áll.

A három építész a belső terek átalakításáért felelős, amelynek költsége 186 millió euróra rúg, és ezt a Pompidou Központ finanszírozza.

Laurent Le Bon, a központ vezetője szerint a cél egy olyan projekt megvalósítása, amely tiszteletben tartja az épület eredeti jellegét, miközben az innovációra is törekszik.

A Renzo Piano, Richard Rogers és Gianfranco Franchini által tervezett épületben még sosem volt ilyen nagyszabású felújítás. A tervek szerint a belső terek átalakítása mellett a kiszolgáló helyiségek áthelyezése és a terek kitágítása is megtörténik.