A Mars rejtélyes világos sziklája

A NASA Perseverance marsjárója egyedülálló, világos színű sziklát fotózott a Mars Jezero-kráterében, amely új információkat hordozhat a bolygó múltjáról.

A Live Science beszámolója szerint a különleges képződmény, amelyet Atoko Pointnak neveztek el, színében markánsan eltér a környező sötét szikláktól. A szakértők szerint ilyen színű követ korábban még nem láttak a vörös bolygón, ami arra utalhat, hogy a szikla eredete vagy képződése eltér a már ismert marsi kőzetektől.

Az Atoko Point méretei tekintélyesek: körülbelül 45 centiméter széles és 35 centiméter magas. A kutatók a rover kamerás műszereinek, a SuperCam és a Mastcam-Z segítségével megerősítették, hogy a szikla piroxénből és földpátból áll. A feltételezések szerint a világos színű szikla egy ősi folyó által kerülhetett a jelenlegi helyére egy távoli marsi régióból. Alternatív magyarázatként felmerült, hogy a szikla a föld alatti magma folyamatának eredményeként jöhetett létre, majd az erózió révén került a felszínre.

A Perseverance rover 2021 óta van jelen a Mars felszínén, és azóta a Jezero-kráter feltárását végzi. A kráter egykor egy ősi tó medrét képezte, így a rover elsődleges küldetése az élet nyomaira utaló jelek keresése. A kutatók reménykednek abban, hogy a marsjáró a továbbiakban is talál majd hasonlóan érdekes és szokatlan sziklákat, amelyek további információkkal szolgálhatnak a Mars geológiai múltjáról. A tudósok hozzátették, hogy bár az Atoko „az első a maga nemében”, amelyet a Marson észleltek, szinte biztos, hogy „nem az utolsó” lesz, mivel a Perseverance folytatja küldetését a Jezero-kráter pereme felé.

A rover már 24 geológiai mintát gyűjtött be a jövőbeli tanulmányozáshoz, és a NASA közleménye szerint a Washburn-hegy melletti kutatási területen található kőzetek sokfélesége izgalmas felfedezés volt a csapat számára. Ezek a kőzetek a kráter pereméről és potenciálisan azon túlról lehozott geológiai ajándékokat képviselik, amelyek további betekintést nyújthatnak a Mars ősi múltjába. A Jezero-kráterben tett jelenlegi út a Perseverance negyedik tudományos kampányának része, amelynek célja, hogy karbonát és olivin ásványokat találjon a kráter peremén. A Földön a karbonátok általában édesvízi tavak sekély felszínén találhatók, és akkor keletkeznek, amikor a szén-dioxid reakcióba lép a vízzel. Ezen ásványok elemzésével a tudósok bepillantást nyerhetnek a Mars múltbeli szén-dioxid-szintjébe, ami a történelmi éghajlat fontos mutatója lehet. A karbonátok emellett kiváló ásványok a fosszíliák megőrzésére is, amelyek az ősi élet nyomaira utalhatnak.