A Motorosok – A férfiszépség és a motoros romantika hiánya

A hatvanas évek egyik chicagói motoros klubjának történetét dolgozza fel Jeff Nichols rendező a Motorosok című filmben, ahol a férfi főszereplők vonzereje és a motorok csillogása ellenére sem találunk romantikát. A film a dizájn és a színészi alakítások terén kiemelkedik, ám a történet maga a motorosok unalmas és bűnöző életét mutatja be, ahol a nőkkel való rossz bánásmód is terítékre kerül.

Minden évben akadnak olyan filmek, amelyek dizájnszempontból kiemelkednek, mint például a Dűne 2 látványtervei, vagy a Challengers divatot teremtő ruházata és Zendaya sportos öltözékei. A Motorosok esetében a férfi szereplők, mint Austin Butler, Tom Hardy és Mike Faist vonzereje és a motorok látványa hívja fel a figyelmet. Jeff Nichols rendező azonban nem a szokványos műfaji filmek felé fordul, hanem a valóságon alapuló, unalmas és bűnöző életet élő motorosokat ábrázolja hitelesen.

A Motorosok története a hatvanas években játszódik, és egy valódi motoros banda, a chicagói Vandálok életét követi nyomon, akik sörözgettek, cigizgettek és bűnöztek is. A film főhőse, Benny, a Vandálok alvezére, aki feleségül vesz egy unatkozó nőt, majd elhanyagolja őt, és egy kocsmai verekedés következtében hónapokig ágyhoz kötötté válik.

A Motorosokban a romantika hiánya ellenére a színészek, mint Butler és Hardy, vonzó megjelenésükkel és karizmatikus játékukkal ragadják magukkal a nézőt. A film a mérgező férfiasság témáját is érinti, de Nichols ennél mélyebb rétegeket is felfedez a történetben, ahol a látszat mögött rejtélyek és bonyolult emberi kapcsolatok húzódnak meg.

A Motorosokban Tom Hardy és Jodie Comer a két aktívabb karakter, míg Austin Butler szótlan és szép megjelenésével hódít. A film végül is arra készteti a nézőt, hogy elgondolkodjon azon, mennyire szeretnénk egy elképzelt életet tisztának és szabadnak látni, amikor valójában az kisszerű és jelentéktelen lehet. A Motorosok értékelése a 24.hu szerint 7,5/10 pont.

A film Danny Lyon 1967-es, azonos című fotóalbumán alapul, amelyben az akkor még egyetemista művész diplomamunkájaként örökítette meg a Vandálok motoros klub tagjainak életmódját. A kerettörténetben Danny (Mike Faist) beszélgetéseit Kathyvel (Jodie Comer) követjük, aki a Vandálok egyik tagjának felesége. Comer alakítása kiemelkedő, és karaktere, Kathy narrációján keresztül ismerhetjük meg a klub történetét.

A film első órájában úgy tűnik, hogy Jeff Nichols csupán a hatvanas évek életérzését akarta megörökíteni, de a második órában a film hangnemet vált, és kiderül, hogy a klub férfijai valójában szeretetre és törődésre szomjaznak. A film Benny és Johnny (Tom Hardy) kapcsolatára összpontosít, de a karakterek nem elég kidolgozottak ahhoz, hogy megismerjük a valódi, belső motivációjukat.

Jodie Comer alakítása nélkül a Motorosok csak látványos klip lenne. Ő viszi el a filmet, és a történetet is az ő karaktere köré építi Nichols. A filmben azonban csak azok a jelenetek váltanak ki erősebb hatást a nézőből, ahol Kathy sorsáról van szó. A film így inkább csak hangulatfilm marad erős castinggal, amiben jó elmerülni, de ezen túl nem kapunk összetett karaktereket vagy igazán érdekes cselekményt. Az operatőri munka remekül adja át a dohos Chicago vandáljainak piszkos életét.